Почти два месеца ни делят от Великден. Тази година покупателната способност на румънците е намаляла. Като се вземе предвид и неголямата консумация на агнешко месо на вътрешния пазар, големите овцевъди в северната ни съседка се подготвят за износ. От години те реализират продукцията си зад граница, тъй като само това е начинът инвестициите им да се възвърнат, съобщава Pandurul. 

Заедно с 40 000 полски фермери, НАЗ и НОКА бяха на протест във Варшава

Добрата новина тази година за румънските овцевъди е, че производството е стимулирано от меката зима. Сезонът на агненето е към своя край. Сега дребните производителите производители правят планове за великденски продажби, докато стопаните с по-големи стада договарят експортните си договори. С голям брой животни за продажба, тези фермери не могат да рискуват да останат със стоките „на склад“, особено след като нямат други начини да правят пари от агнешко месо в страната. Пазарът е ограничен, тъй като търсенето намалява на фона на повишението на цените и повишените производствени разходи.

От години Щефан Черчиу, един от най-големите овцевъди в Румъния, изнася своите агнета за арабските страни. Стопанството му е в община Красна. Засега е планирано няколко хиляди животни да бъдат изнесени. За това количество стока няма място на местния пазар, колкото и Черкю да се опитва да популяризира агнетата си.

Тъй като част от агнетата са родени по-рано, овцевъдът ще предложи известно количество стока и на вътрешния пазар, но за малък брой потребители. 

Нашите овце се отелиха по-рано. Искам да ви кажа, че годината е много добра за нас. Аз например вече не продавам агнета в Румъния, защото няма покупателна способност. Агнетата вече достигнаха 40 килограма. До Великден ще продължат растат и не мисля, че има много хора, които могат да си позволят да платят 50 леи  (около 19 лв.) за килограм агнешко. Може би на живо ще е малко по-евтино, отбелязва, отбелязва Черчиу.

За неблагоприятния пазар за агнешко месо донякъде спомага един друг аспект - това е тенденцията румънците да търсят все повече агнета от специализирани породи за производство на месо. За износ същевременно се търсят агнета Туркана, смесена порода, високо ценена в арабските страни, където се цени автентичният вкус на овцете.


Вижте още:

Тенденция: Все по-малко крави и овце, броят на биковете е с 22% ръст

Румънските овцевъди отсега договарят нова цена на агнешкото месо за Великден 2024

Порода овце Хиос