Фермерските протести в Полша достигнаха своята кулминация във вторник, когато хиляди земеделски стопани дойдоха в центъра на Варшава, за да кажат на управляващите какви са техните проблеми и искания. 

Протестите на фермерите продължават от седмици в цяла Европа. В Полша първият се състоя на 24 януари. Блокираните улици и парализирането на много полски градове не донесоха очакваните от фермерите резултати, затова на 9 февруари те обявиха 30-дневен протест, при който ще се блокират пътища, съобщи farmer.pl.

Земеделските стопани имат три искания, които бяха представени и пред Сейма: 
•    Спрете неконтролирания внос от Украйна
•    Спрете Зелената сделка
•    Спрете ограниченията върху отглеждането на животни

Те се възмущават също така от голямата бюрокрация, която влошава положението им.  

Макар във вторник по улиците на Варшава да няма трактори и друга земеделска техника, има опасност от парализа на града. 

„Националната асоциация на зърнопроизводителите е част от земеделският протест на колегите в Полша“, обяви в профила си във Фейсбук Илия Проданов, председател на организацията. 
Той уточнява, че над 40 000 земеделски производители от Полша подкрепени от България, Германия, Франция, Холандия, Румъния, Словакия са в центъра на Варшава и на повече от 200 точки в страната. Проданов уточнява, че са блокирани и границите с Германия и Украйна. 

На протеста по официална покана от организаторите присъстваха и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).  

„Изключително съм щастлив да съм днес тук сред вас. Идвам като представител на България, но и на фермерите, защото ние сме едно цяло и винаги ще бъдем!  Ние произвеждаме и ще продължаваме да произвеждаме храната на хората, независимо от двуличната, некомпетентна и неадекватна политика на Брюксел към нас. 

Няма да позволим да се подиграват с нас и ще отстояваме правото си на съществуване с всички сили!
Заедно сме по-силни и тези, които решават нашите съдби трябва да се съобразяват с нас. Няма да отстъпим и ще стигнем и до Брюксел. Винаги напред, винаги заедно“, каза Илия Проданов - председател на НАЗ в реч пред полските си колеги по време на протеста.

Следващият голям европейски фермерски протест е на 4 юни в Брюксел.