Отсега румънските овцевъди започнаха да правят калкулации на цената на великденските агнета през 2024 г. Тази година празникът се пада в неделя, 5 май, а надеждите на животновъдите са насочени към постигането на минимална продажна цена, пише Agrointel. 

Модулираната ставка в говедовъдството се запазва

Според прогнозите периодът на отелването през 2024 г. ще започне по-рано, благодарение на по-високите температури. Това означава, че животновъдите ще разполагат с по-големи и здрави агнета, които ще отговорят на търсенето на вътрешния пазар и в чужбина. Очакванията са тази година агнешкото месо да има по-висока цена. Такива разговори се водят от румънците в онлайн форумите. Ако през 2023 г. овцевъдите са искали 15-20 леи (7.88 лв.) за живи животни, то за 2024 г. пастирите мислят за цена от 25-30 леи/кг (11.83 лв.). Тестът на цените ще бъде направен по време на католическия Великден, който тази година се пада на 31 март. 

Ще има ли минимална продажба цена на агнешкото през 2024 г.?

В групи, създадени във Фейсбук, овцевъдите в Румъния обсъждат уеднаквяване на минималната цена, за да могат да гарантират възнаграждение на труда си.

Всички фермери трябва да се обединим за нова цена на агнетата! Как всички посредници се събираха и ни биеха година след година. Трябва да направим добра цена и всички да се придържаме към нея, да не подведем никого, защото осмина от нас се държат на цена за нищо, а двама дават каквото трябва”, коментира овцевъд.

И тази година обаче цената ще се диктува от търсенето и предлагането, а първият тест на продажбите ще бъде на католическия Великден, който тази година се пада на 31 март. 

„Католическият Великден ще бъде първият тест, мислим някъде между 25-30 леи на кг живо тегло. След това ще видим, експортното търсене също има голямо значение“, казва друг овчар.

Въпреки че много животновъди признават, че е много рано да се определя цена на великденското агне, минималните прогнозни количества за килограм за тази година са 25 леи  (9.86 лв.) живо и 35 леи (13.80 лв.) кланично тегло. В много стопанства през този период агнилната кампания едва започва и едно е сигурно: до Великден овцевъдите ще имат едри и добре развити агнета за продажба.



Вижте още:

Нови правила: Ограничението за транспорт на животни в жегите притеснява родните стопани

Порода овце Хиос

Торнадото в Смолянско отвя покрива на семейна овцеферма