На 1 юли 2020 г. Германия пое председателството на Съвета за земеделие на ЕС. Вече са ясни плановете за следващите шест месеца. Защо германското председателство е важно за земеделските производители, защо не бива да се очаква твърде много и кое ще бъде от значение, пише Agrarheute.com.

Министерството: Зелените цели ще са специфични за всяка държава членка

Заявената цел на министъра на земеделието на Германия Юлия Кльокнер е да постигне споразумение между страните от ЕС до октомври тази година относно как да протече реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП). Все още има много въпроси без отговор, свързани със стратегията „От фермата до трапезата“, която изисква затягане на екологичните изисквания. Неясноти има по отношение на контрола и определянето на това, кои субсидии ще бъдат обвързани с производството. Всички те имат пряка връзка с това, как занапред ще работи вътрешният пазар на земеделски продукти.

Колко добре работи ЕС?

Кризата с пандемията от коронавирус показа как бързо може да се затворят границите във вътрешността на ЕС. Критични проблеми се оставят да бъдат решавани на местно ниво. Най-добрият пример е обвързаната подкрепа. Европейската комисия искаше да я премахне още след реформата през 2003 г. 17 години по-късно субсидии, обвързани с производството, все още се дават. Някои държави като Германия са ги премахнали, но други, като България например, продължават да ги прилагат.

Първо, обвързване на бюджета на ЕС

Засега тази подкрепа е важна, тъй като осигурява храна от местно производство. Важно е да се мисли и по основните цели, като продоволствената сигурност, която е неизменна част от новата Многогодишна финансова рамка на ЕС. Разходите за селско стопанство са в центъра на спора за бюджета на ЕС. Тази задача е най-важната за германското председателство. В много страни на ЕС има големи надежди, че Германия ще запълни пропуските, които Brexit, наред с други неща, създаде.

Новата ОСП – най-рано през октомври

Следват политически реформи

Ако има компромис с финансирането, може да се обсъдят политически детайли като ОСП. Все още не е ясно дали ще успее да стартира през 2023 г. Предложението за отлагане на реформата на ОСП и инициирането на сериозна такава през 2027 г. изглежда все по-реалистично.

Това, което също трябва да бъде реализирано по време на германското председателство на Съвета, е въвеждането на задължително етикетиране на произхода на животинските продукти в ЕС. Този въпрос няма да бъде финализиран през тази година, но трябва да остане на дневен ред.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Субсидии: Периодът на преход ще бъде две години

Кои сектори ще са най-засегнати от новите европейски стратегии?

Зелената сделка и високите амбиции на Брюксел

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.