Във връзка със Зелената сделка в последното тримесечие на тази година ЕК ще изпрати препоръки на всяка страна членка какви цели да следва до 2030 г. Това съобщи Десислава Танева по време на заседанието на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. 

Новата ОСП – най-рано през октомври

Препоръките на ЕК ще се базират на стратегията „От фермата до трапезата“, в която е заложено 50% намаление на употребата на пестициди, 20% намаление на торовете, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства, 25% биоплощи. 

От агроминистерството увериха, че според ЕК целевите изисквания, заложени за 2030 г., ще бъдат специфично определени за всяка държава членка, тъй като не може да се сравняваме с други страни, които се отличават с по-интензивно животновъдство и обработка на земята. 

Нашето земеделие не замърсява околната среда в сравнение с други държави членки, категорични са от министерството и изразяват надежда, че то няма да бъде засегнато от новите критерии, пише Actualno.com

Според цитираните от министерството данни селското стопанство в България допринася едва за 1% от общо емитираните парникови газове от сектора в целия ЕС. В абсолютна стойност това са 5,6 млн. тона еквивалент СО2, а във всички страни членки количеството е общо 500 млн. тона. Замърсители като Франция и Германия например отделят близо 100 млн. тона.

По отношение на пестицидите, торовете и антимикробните средства от ресорното министерство са убедени, че в България замърсяването е минимално. Те цитират данни, според които у нас са продадени 60 тона антимикробни средства през 2017 г., докато във Франция (514 тона) и Полша (570 тона) това количество е 20 пъти повече. 

Относно намаляването на пестицидите все още липсва единна методология за събиране на данни. Тепърва, в периода 2023 – 2024 г. ще се предлага ново законодателство и едва тогава ще се определят конкретните цели за държавите, уточниха от агроминистерството.

В средата на месец юли пък се очаква да бъде публикуван Наръчник за зелени мерки, по който да се направи обществено обсъждане. Министър Танева допълни, че този наръчник не се изисква по закон, а се прави по идея на Испания. Има го и в други държави със сходното на нашето земеделие като вид. 

Идеята е наръчникът да включва всички възможни интервенции, както и предложенията на бранша до момента. Целта е „да се направят опростени схеми и мерки за кандидатстване в следващия програмен период, които да са лесно проверими“, поясни преди време земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Танева: Показваме на ЕК стратегическия си план в края на 2020 г.

Министерството откри потребностите на фермерите за новата ОСП

Субсидии: Периодът на преход ще бъде две години

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.