Обвързаната подкрепа в България доказа значението си по време на пандемията, заяви заместник-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя се срещна онлайн с Беате Каш – държавен секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието. 

Обвързана подкрепа – вижте окончателните ставки

Българският министър подчерта, че тази помощ е изключителна важна за страната ни, тъй като подпомага основните сектори, като „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“. 

„Когато се намирахме в една пандемична  обстановка със затворени граници и спрени възможности за придвижване, тези сектори успяха да бъдат адекватни и да отговорят на потребителските нужди“, поясни Кръстева. 

По данни на министерството в обвързаната подкрепа са заети близо 40 % от работниците в България. 

„Считаме, че трябва да се прояви по-голяма амбиция за приемане на по-високи нива за нея. По този начин ще се гарантира социалната и икономическа устойчивост на сектора. Съчетана и с увеличената екологична амбиция, ще доведе до цялостно изпълнение на целите на новата ОСП“, категоричен бе земеделският зам.-министър. 

От своя страна, Беате Каш заяви, че и други страни членки на ЕК настояват за по-високи нива на обвързаната подкрепа в следващия програмен период. 

„За нас тази тема е едно изключително предизвикателство, защото Германия е резервирана дори спрямо предложението на ЕК за 10 +2 % обвързана подкрепа. За да се постигне някакъв резултат, ще трябва и двете страни да направим стъпка към средата“, допълни държавният секретар.

Двете обсъдиха важните теми за сектор „Земеделие“, които ще бъдат на дневен ред по време на германското председателство на Съвета на ЕС, а именно бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) и Многогодишната финансова рамка (МФР). 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.