Асоциацията на европейските земеделски стопани и кооперативните асоциации Copa-Cogeca разкритикува предложенията на Европейската комисия (ЕК) в контекста на стратегията „От фермата до трапезата“ и призова за повече усет към реалността от страна на Брюксел, пише Agrarheute.com.

Copa-Cogeca продължава да настоява за стабилен бюджет в ОСП след 2020

Генералният секретар на Copa-Cogeca Пека Песонен предупреди, че някои предложения в стратегията са много амбициозни. "Вероятно няма да можем да ги постигнем лесно", смята той.

Песонен се позовава на насоките за намаляване на употребата на химически продукти за растителна защита наполовина до 2030 г. и увеличаване на дела на земеделските земи, които се отглеждат биологично до 25% до същата година. Генералният секретар на Copa-Cogeca също така разкритикува целта на стратегията на ЕС за биологично разнообразие, като увеличи дела на строго защитените европейски земи с висока стойност за биологичното разнообразие от 3% до 10% до 2030 г.

Copa-Cogeca иска рамкови условия

Пека Песонен подчерта, че европейските фермери не са против опазването на околната среда, но по-скоро искат да използват естествените суровини по най-добрия възможен начин. ЕК трябва да създаде такива норми за земеделските стопани, че те да могат да отговорят на изискванията на „От фермата до трапезата“ и стратегията за биологично разнообразие.

"Ако искаме по-малко химическа защита на културите, ние също се нуждаем от съответно бързо одобрение на нехимични вещества. За съжаление, Комисията не се е ангажирала с това. Освен това, ако повече площи бъдат защитени, трябва да е ясно как останалите площи биха могли да компенсират загубата на добив. Последното е особено важно в момент, когато Европа се насочва към рецесия след пандемията от коронавирус", твърди Песонен.

Земеделските производители се нуждаят от по-добри приходи на пазара

Генералният секретар на Copa-Cogeca предупреди, че амбицията за разширяване на биологичното земеделие е твърде амбициозна. "Ако натиснете твърде силно, икономиката на органичния пазар е застрашена", категоричен е той.

Освен всичко друго, важно е хранителната верига да функционира по-добре. Земеделските производители трябва да могат да генерират по-високи приходи за своите продукти на пазара, смята Песонен.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли минимална заплата в селското стопанство за целия ЕС?

Тъжна статистика за фермерите в Европа

ЕС иска да бъде лидер на пазара на иновативни биопрепарати