Само за няколко години в германската провинция Баден-Вюртемберг има сериозен ръст на площите с леща. Бобовата култура набира все по-голяма популярност и се определя като печеливша ниша, съобщи Agrarheute.

Фасулът – все по-атрактивен в Добруджа

Докато през 2012 г. в Баден-Вюртемберг е имало само 280 хектара с леща, през 2022 г. те вече са 839. Около 80% от площите са биологично отглеждани. Във Франция, от друга страна, отглеждането е малко по-разпространено.

За да помогнат на фермерите, които тепърва ще заложат на лещата, експерти дадоха списък от препоръки. Сред тях на първо място е правилният избор на време за сеитба през пролетта. В Централна Европа лещата се отглежда като лятна култура. Сеитбата се извършва от началото на март до средата на април. За да покълне, културата има нужда от температури около 4°C. Тя понася добре студове до -6°C.

Ключов момент в отглеждането е сеитбената норма, като при нея трябва да бъде приспадната съпътстващата култура. Разходът на семена от леща е около 250 до 300 покълващи зърна/м². Експертите препоръчват да изпробвате съотношение от 75% леща и 25% смес от съпътстваща култура.

Традиционно бобовите растения не са много конкурентоспособни. Затова не се препоръчва да се отглеждат на места, където има много плевели. При избора на подходящ партньор в сместа важни фактори са едновременното зреене, възможната конкуренция помежду им, добрата разделимост след прибиране на реколтата и др. Овесът е добър избор. Друго негово предимство е, че надеждно потиска плевелите.

Германските специалисти не препоръчват да отглеждате само леща. Колкото до вършитбата, тя трябва да се извършва при нива на влажност под 20% или още по-добре под 16%. В зависимост от времето може да се наложи изсушаване на реколтата. След това културата трябва да бъде почистена и отделена от съпътстващата култура.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Положителна тенденция: Расте интересът към бобовите култури в Добруджа

ДФЗ плати 30,8 млн. лв. на производителите на протеинови култури

Вижте ставката по обвързано подпомагане за протеинови култури