Расте интересът към отглеждането на бобови култури в Добричка област. В общините Балчик, Каварна, Шабла и отчасти около Добрич нарастват площите с фасул и леща. Земеделските стопани, които са се насочили към азот фиксиращи култури, залагат и на отглеждането на грах, съобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Добрият земеделски стопанин отглежда поне 10% бобови култури върху площите си. 

„Навремето ние учили, че бобовите култури трябва да бъдат вкарани в сеитбооборота задължително. Ползите са много. В момента цената на фасула също е добра“, коментира още ученият. Той посочи, че интересът към тази култура е на приливи и отливи. През последните две години добивите в Добричка област са добри, а през лятото на 2021 г. са прибрани по 200-210 кг/дка бункерно тегло. Още тогава е установено, че за година площите с бобови култури са нараснали почти два пъти. 

В момента Добруджанският земеделски институт излиза със семена от 3 сорта фасул. Единият от тях е изключително търсен заради вкусовите си качества и добра варимост. Стопаните сеят и определени сортове леща и грах. 

„Рискова култура е фасулът“, посочи още проф. Киряков. „За да покрият изискванията за азот фиксиращи култури, земеделските стопани се ориентират повече към засяване на грах. Първото е, при него има по-къс вегетационен период, по-малко разходи като цяло и бързо се прибира“.

Земеделските стопани одобряват новия сорт грах на Института, който е тип афила, т.е. с мустачки. Трите сорта фасул за следващата кампания са от новата селекция на научния център и са пригодени за механизирано прибиране.