Министерството на земеделието (МЗм) публикува заповед на министър Иванов, с която се определя размера на плащането за един допустим за подпомагане хектар по схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури за 2021 г. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Ставката е 238,35 лв./ха. За сравнение миналата година същата беше 259,22 лв./ха. Тогава Държавен фонд „Земеделие” изплати 32 млн. лева на 16 081 производители. Паричният превод беше извършен на 1 април. 

По индикативен график тазгодишното плащане трябва да се осъществи до 10 април.

"През предходната кампания 2020, ставката бе завишена поради прехвърлени средства от Програмата за развитие на селските райони към директни плащания и съответно бюджетът по схемата беше със 7,12% по-висок спрямо настоящата кампания. Допълнително влияние оказва и завишеният размер на допустимата за подпомагане площ през тази кампания, като увеличението е с 1 324 ха или 1,01% спрямо 2020 г.", уточняват от агроминистерството.

Право на подпомагане по схемата имат производители на територията на цялата страна, които отглеждат фасул (зърно), леща, нахут, грах за зърно (зимен и пролетен) и зелен грах, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан и/или смески от тях.

По-рано Европейската комисия позволи екологично ориентираните площи под угар да бъдат използвани за паша и за производство на протеинови култури. През месец април 2022 г. се предвижда оторизация и по схемата за зелени директни плащания. По нея ще бъдат изплатени 460 млн. лв. по 54 хил. валидни заявления.