Над 200 кг/дка бункерно тегло са добивите от фасул в Добричка област през това лято. Най-масово разпространеният сорт е „Еликсир“, който е за двуфазно прибиране.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Земеделските стопани проявяват интерес и към новата селекция сортове „Скития“ и „Устрем“, които са с изправен храст и са предназначени за директна жътва. Като цяло расте интересът към отглеждането на бобови култури в Добричка област, особено в общините Балчик, Каварна, Шабла и отчасти около Добрич, обобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Още през лятото на 2021 г. са регистрирани двойно повече площи, засети с азот фиксиращите култури боб, грах и леща. 

По отношение на фасула основното разходно перо е посевният материал. Цената на семената в Добруджанския земеделски институт е 6-7 лв., а за един декар са необходими от 12-13 до 15 кг. Така сметките показват, че земеделският стопанин трябва да отдели до 105 лв. за декар, за да засее фасул. „След закупуването производителите могат няколко години, поне 3-4, да си използват собствен посевен материал. Затова търсенето на семена е на приливи и отливи – една година има интерес, на следваща е по-слаб. Така е и при пшеницата, тъй като след закупуване земеделският стопани си прави семена първо размножение и може изобщо да не си купи други“, пояснява още проф.Киряков и допълва: „Това са един такива вариации, силно притеснителни за самите нас, тъй като ние правим основно базови семена и затова отчитаме през годините на интервали отливи от различни сортове. Това обаче затруднява и нашата работа като селекционери и производители“. 

В момента Добруджанският земеделски институт излиза със семена от 3 сорта фасул. Те отговарят на предпочитанията у нас за едрина на зърната – масата на 1000 семена надхвърля 350 грама. Бобът съответства още и на вкусовите качества на българина, и на изискванията за бързо сваряване до 30-40 минути. За съжаление на пазара у нас има внос на фасул от Китай, Аржентина, Египет, Полша, Киргизстан.