Индиецът Митилеш Кумар Сингх, който е от село Балия в Утар Прадеш, прекарва по-голямата част от младостта си, играейки навън и наблюдавайки как семейството му работи на полето. Когато отива в Азамгарх, за да учи, и след това се премества в Делхи, където започва да работи, всичко се променя, пише Krishijagran.com.

Български фермер прилага иновации в отоплението и напояването

Както много млади хора, аз се преместих в Делхи през 2007 г., след като защитих дипломната си работа по компютърни науки. Надявах се, че ще намеря добре платена работа, спомня си Сингх.

След като намеренията му се провалят, младият мъж решава да потърси препитание като автор на съдържание. Следват няколко години, в които работи за различни медии. Въпреки че е доволен от работата си, не спира да го тревожи мисълта, че в столицата животът е нездравословен и еднообразен.

„Липсваше ми моето село с неговите зелени полета и прясна храна от фермата”, казва Сингх.

За да заситят желанието си за зеленина, младият мъж и съпругата му оформят градина на терасата на апартамента.

“Първоначално използвахме терасата, за да отглеждаме декоративни растения. Когато започна пандемията, решихме да произвеждаме и зеленчуци“, казва Митилеш.

Така семейството се премества на село, докато вирусът се разпространява бързо в цялата страна. Сингх използва времето в провинцията, за да натрупа повече знания за земеделието.

Това ми даде мотивацията, от която се нуждаех, за да стартирам своята органична зеленчукова градина у дома си в Делхи. Моята цел беше да произведа достатъчно храна за нуждите на моето семейство, като същевременно раздавам всеки излишък на другите, споделя индиецът.

Нестандартният подход при него идва от използването на стари PVC тръби.

За да спести много място, вместо да използва саксии или торби за отглеждане, той залага на PVC тръби, които са и по-достъпни като цена. Освен това не изискват трудна настройка.

През 2021 г. Митилеш разширява градината си. Той залага на вертикалното земеделие. В момента отглежда люти чушки, кориандър, домати, бринджал, бамя, грах, горчива тиква и други обичайни зеленчуци.

Градината с PVC тръби придоби популярност и хората започнаха да идват в дома ни, за да видят как е построена. Те изразиха интерес да разберат как да създадат подобна за себе си, казва Митилеш. Затова той разработва портал за градинарство, наречен Vеg Roof. В начинанието му помага и умението му да пише.

Днес Сингх може да се похвали като основател на стартъп за земеделие. Той създава видеоклипове в YouTube и тази година регистрира компанията си Veg Roof.

Липсата на свободно пространство е сериозен проблем за мнозина. Открих, че той до голяма степен може да се реши чрез отглеждане на зеленчуци в PVC тръби. Създадох работещ проект, в който разпространявам растения, култивирани в PVC тръби. Така хората получават първоначален тласък и разбират, че е постижимо да бъдат градинари по този начин, казва Сингх.

Неговият канал в YouTube е пълен с видеоклипове, в които споделя съвети относно методите на отглеждане, принципите на изграждане на градината и т.н.

„Крайната ми цел е да насърча повече хора да се занимават със земеделие. Вярвам, че този малък стартъп ще окуражи всеки да отглежда храната си“, казва той.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Екопроект ще осигурява безплатен компост на фермите

Нови LED лампи за оранжерии съкращават разходите за отопление

Така в Словения произвеждат устойчиво вино