Виктор Асенов представи успешен пример в областта на биоикономиката в рамките на европейския проект COOPID. Координаторите на проекта от българска страна от Аграрен Университет-Пловдив представиха включване на живо в оранжерията на фермера, която се намира край София. Състоя се и и дискусия с представители от страната и чужбина. 

Украинското зърно се спасява през Румъния

Младият земеделец е първият у нас, който прилага нова технология за отопление на оранжерията си. 

„Идеята дойде, след като чух за тази иновация в западните държави, където това е широко разпространено. След това се свързах с учените от БАН, с които започнахме съвместна разработка. На този етап има една малка българска фирма, която произвежда, смея да твърдя, едни от най-добрите оксиводородни генератори, с изключително конкурентен коефициент за полезно действие“, обясни пред Агри.БГ Асенов.

Ползите от внедряването на една такава иновация са много. Генераторът подобрява изгарянето на пелетите и намалява разхода, вредните частици и т.н. 

Разбира се, преди внедряването му направихме много тестове. Установихме, че след вграждането на оксиводородния генератор в отоплителната инсталация, достигаме нужната температура на котела 25 % по-бързо, спестяваме около 30 % от горивото и намаляваме твърдите частици, изхвърлени в атмосферата, около 4 пъти“, обясни земеделският производител.
 
Реалната икономия е в размер на 30-40%, категоричен е Виктор Асенов, който е завършил „Информационна логистика“ в Технически университет-София.

Виктор прави и нововъведения при напояването. Той използва Hydria 8++ Touch. Това е система за фертигация, която прави управлението на напояването пълно. В типична система за фертигация клапаните за хранителни вещества осигуряват торови смеси въз основа на показанията за електрическа проводимост. По същия начин киселинните клапани работят въз основа на показанията на pH.

В Hydria 8++ Touch има електромагнитен клапан, който осигурява хранителни вещества на напоителната мрежа въз основа на обема на поливната смес (захранване), която тече през мрежата.

Но какво означава това на практика? Възможно е да подаваме всякакви субстанции (капково напояване, хранителни вещества, микроелементи, специални торове и всякакви други субстанции, които трябва да бъдат разредени до фиксирано съотношение) към поливната мрежа, през избрания от нас клапан или в началото, или в края на процеса на напояване и при всяка желана концентрация. Разбира се, всичко това се случва автоматично, без да е необходимо да се притеснявате за някаква хетерогенност в поливната мрежа, промени в налягането на водоснабдяването и т.н.

Как се случва това? За всеки предварително зададен брой импулси, произведен от електрическия хидрометър за напояване (водомер), клапанът за капково напояване работи за предварително зададен период от време.

Принципът на действие на клапана за капково напояване е много прост. Въпреки това, неговата функция, комбинирана с функцията на всеки отделен поливен клапан поотделно във всяка програма за напояване, го прави ценен инструмент в ръцете на производителя.