Всеки си представя устойчивото земеделие по свой начин. То може да се опише като цялостна система от растениевъдство и животновъдство в съответствие с характеристиките на производствения район, която осигурява дългосрочно задоволяване на хранителните нужди, подобряване на околната среда и природните ресурси, оптимално използване на невъзобновяемите ресурси. и ресурси във фермата. По този начин устойчивото земеделие взема предвид целия естествен биологичен цикъл и подобрява оцеляването и качеството на живот на фермерите и обществото, пише Agrobiznis.
Полезно: Доброволни и задължителни мерки в Зелената архитектура на ОСП
Решаваща роля в прехода към по-щадящи за природата практики имат фермерите. Кооперациите също насърчават този процес, като в изба Бърда, Словения, са тръгнали по този път още преди 10 години.
Лозарите в Бърда произвеждат устойчиво вино от векове, но не наблягат на това, тъй като основната им грижа е да поддържат земята здрава и плодородна и да я предадат на бъдещите поколения. Не сме взели решение за устойчивост едва наскоро или заради по-лесния маркетинг на нашето вино, а сме наследили този начин на отглеждане от нашите предци, казва Силван Першоля.
С устойчивото производство на грозде и вино ние запазваме природата в дългосрочен план, насърчаваме развитието на района и прехвърлянето на ферми в ръцете на младото поколение, допълва той.
По думите на Першоля основната ценност е уважението към земята, мисълта за бъдещите поколения и желанието на нашите потомци да оставим Бърда добре развита, със запазена природа, чисти подпочвени води, цъфтящи ливади с пчели, здрави лозя, маслини и овощни градини.
В Бърда се произвеждат от 5 до 8 милиона литра вино годишно, като почти половината от приходите вече се генерират от износ.
Правила за устойчиво производство на грозде и вино
Интегрираното производство на грозде вече е стандарт, който е официално одобрен от Правилата за устойчиво производство на грозде и вино. Създаден е в сътрудничество с Денис Русян, професор и ръководител на изследователската група за лозарство в Биотехническия факултет в Любляна. Правилата са подписани и от лозари, които са членове на Винарна Бърда.
Принципът на работа изисква агрономите да са в ежедневна връзка с лозарите и да следят отблизо събитията на лозето. Заедно те наблюдават циклите и се стремят да разберат спецификата на всяко местоположение и да намерят най-подходящото местообитание за всеки сорт.
По-малко химия, по-малко разходи
Разписаните правила са наръчник, който може да се използва от всеки лозар и съдържа протокол за всички задачи в лозето. На преден план е екологичният аспект - кога и как да подхраните лозата правилно, как да я предпазите от вредители и болести и т.н.
Без торове и фитофармация не става, но местние фермери се стараят да ги използват възможно най-малко, тъй като това означава определен разход.
Друг аспект на устойчивото земеделие е икономически и социален. Със стратегически фокус върху високото качество, което е признато и на взискателните външни пазари, където изнасят половината от своето вино, те се справят достатъчно добре, за да поддържат работни места в селските райони и да насърчават устойчивото икономическо развитие на региона и туризма. Инвестициите в туризма и признаването на Словения и Бърда като винени дестинации увеличават икономическия успех на региона и местната винарна.
Социалният аспект на устойчивото земеделие се отнася до социалното развитие в по-широк смисъл и представлява техния трети стълб на устойчивото развитие.
Винопроизводството е движещата сила на развитието на Бърда и затова местните се стремят да запазят културния пейзаж, който е атрактивен за туризъм. Така те увеличават работните места, поддържат инфраструктурата и т.н.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Агроиновации: Изграждане на мрежа от фермерски организации
Винария 2022 с нови изложители: Опитайте любимите вина на италианския президент
0 КОМЕНТАРА