Европейската комисия работи над ново ръководство за употреба на ГМО. През второто тримесечие на следващата година тя ще представи предложения за нова директива, която е свързана с регулацията на ГМО като цяло и по-специално в цисгенните култури, пише Таня Спеке в статия, публикувана на уебсайта на университета Вагенинген.

Фермер стана милионер с фалшиво биозърно

От 2001 г. действащата в ЕС директива за генно модифицираните култури направи отглеждането на тези култури в Европа на практика невъзможно. През 2023 г. Европейската комисия ще представи предложение за актуализиране на действащата директива. 
 
Новото разбиране на рисковете и новите методи за селекция позволяват да се възобнови дискусията за ГМО на фона на стремежа на ЕС за значително намаляване на употребата на агрохимически препарати за растителна защита.

Като част от програмата DuRPh, която се проведе от 2006 до 2016 г., изследователите от Вагенинген работеха върху картофи с множествена резистентност към късна болест. Гени от диви сортове картофи са въведени чрез цисгенеза, което означава, че учените този път не с гени от други видове, а с гени от роднини на диви картофи. Те нарекоха тази форма на генно инженерство цисгенеза, аналогична на трансгенезата, която се случва с чужди за вида гени. Въз основа отчасти на това проучване Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) заключи, че цисгенните картофи са толкова безопасни, колкото и конвенционално отглежданите сортове, но не изискват огромни количества синтетични фунгицидни обработки срещу патогенни гъбички.

Несъмнено голямо постижение е откриването на CRISPR-Cas - технология за редактиране на гени с висока точност, която е подходяща и за много малки генетични модификации.

Скорошно проучване на Wageningen Plant Breeding показва, че определени гени за устойчивост вече присъстват в картофите, но в инактивирана форма. CRISPR-Cas позволява тези гени да бъдат включени отново. Този метод предлага голям потенциал в развъждането, например за създаване на устойчиви на болести, устойчиви на суша сортове или сортове без глутен.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ексклузивно за Агри.БГ: Какво научихме за “потулената” от БАБХ проба от украинско зърно?

Министърът: Да, има негативна зърнена проба

Явор Гечев: Държавата трябва да пази интересите на родните производители