Да, вярно е. Има взета проба от украинско зърно, която се оказа негативна. Това коментира пред Агри.БГ земеделският министър Явор Гечев по повод тайната проба за некачествена украинска пшеница при откриването на конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето” в Пловдив.

Зеленото картонче ще отпадне, дигитална система ще измести Наредба 3

Гечев добави, че са взети мерки по отношение на излезлите резултати.

“Проби се вземат постоянно. Имаме и информация от земеделските производители за една допълнителна проба, която е негативна. Да, вярно е. Има такава.

Това, което мога да кажа, е, че контролите работят. Тоест българските потребители могат да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не отговаря на европейските качества”, категоричен е министърът.

Има обаче и забавяне в излизането и оповестяването на резултатите на вече взети проби. На какво се дължи това?

“Разбира се, че има забавяне. БАБХ няма лаборатории за изследване на половината  компоненти по зърното. Ние пращаме пробите в частни лаборатории и чакаме резултатите да излязат, включително и тези за ГМО”, каза Явор Гечев.

Той добави, че при всички тестове, пробите за ГМО, включително и за тежки метали, са отрицателни.

“Остават остатъчните пестициди, но знаете, че те трудно могат да се хванат за реколта от миналата година. Все пак ние сме длъжни да го правим”, добави министърът.

Преди дни в публичното пространство излезе информация за тайна проба за некачествено украинско зърно, която по думите на земеделци, е била укрита от БАБХ. По повод на този случай, Гечев коментира:

“Имам обяснителна записка от зам.-шефа на агенцията по храните защо се е забавила информацията за тази проба, за която самия аз бях алармиран, че е направена и е отрицателна. Разбира се, че ако има негативни проби, своевременно ще предоставим информация”, заключи Явор Гечев.