На фермер от окръг Котънууд, Минесота, бе повдигнато обвинение в заговор с цел измама в търговията на земеделски култури. Той е продал за сумата от 46 млн. долара соя и царевица под предлог, че са отгледани биологично и не съдържат ГМО, съобщава dtnpf.com.

Иван Христанов: Няма да бездействаме, когато българските фермери са заплашени от вноса на некачествена продукция на по-ниска цена

В обвинителния акт пише, че Джеймс Клейтън Волф нееднократно е купувал неорганична царевица и соя от продавач на зърно и ги е препродавал като органични през периода от 2014 до 2020 г.

На предприемача са повдигнати три обвинения за измама чрез използването на електронни средства. Първото заседание по делото е насрочено за 22 юли тази година.

Волф отглеждал традиционни земеделски култури с помощта на химически торове и пестициди, което е в разрез със стандартните за биопроизводство. Биокултурите се отглеждат без ГМО и химикали и фермерите са задължени да следват строг протокол, когато става дума за сеитба, торене, събиране на реколтата, съхранение, транспортиране и т.н.

В продължение на няколко години Волф е доказвал пред клиентите си биологичния статут на зърното със сертификат от Националната биологична програма, мамейки, че то е произведено по стандартите за биологично земеделие. Като резултат от схемата той е генерирал над 46 млн. долара приходи.

Тъй като Волф е имал съучастници, които са му помагали в реализирането на продукцията, той е обвинен в участие в организирана престъпна група.

Ако фермерът бъде осъден в хода на съдебното дело, имуществото, с което се е сдобил в периода на предполагаемата схема, ще бъде конфискувано.

От обвинителите разбираме, че става дума за милиони долари по различни банкови сметки, няколко ниви, 18 селскостопански машини, няколко пикапа и две спортни коли.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пожари вилняха в ниви из Монтанско

Съдят земеделски производител за неверни данни

Скриха нелегални ПРЗ за 78 300 лв. между матраци