Нелогичното поведение на институциите неведнъж са предизвиквали не само повдигане на вежди, но и усещането, че живеем в абсурд. Тъкмо един скандал или нелепост затихне и нова избуява със страшна сила и помита досегашните. 

Поредната излагация е по темата за украинското зърно и неговото качество. Наскоро Агри.БГ писа за особената ситуация по време на Консултативния съвет по зърно, която е възникнала на 21 септември. 

Министърът: Да, има негативна зърнена проба

Накратко - по време на съвета зам.-директорът на Българската агенция по безопастост на храните (БАБХ) проф. Оля Караджова обяснила, че пробите, които от агенцията са взели по поръчка на аграрното министерство от пристигащото у нас зърно, са нормални, няма проблеми и нередности. 

В коридора обаче зам.-министър Крум Неделков - който е с ресор БАБХ, попитал представителите на НАЗ дали проф. Караджова им е разказала за открита жива зараза в проба от украински камион. 

Потърсихме проф. Оля Караджова да разкаже какво всъщност е станало и защо зърнопроизводителите смятат, че някой крие информаци от тях и обществото?

“Става въпрос за докладна, която е пристигнала в агенцията на 16 септември от ОДБХ-Бургас. В нея бургаският директор уведомява ръководството на БАБХ, че от 6 камиона със зърно внос от Украйна, пристигнали на територията на Бургас, митническите власти са изпратили уведомление за 3. В две от тези проби е намерена жива зараза от неприятели - брашнен молец, суринамски брашнояд и ръждиво-червен бръмбар

Това са неприятели, които се срещат в нашата страна”, каза проф. Караджова.

Фитосанитарните инспектори са направили обследване на тези камиони и са издали предписание, вследствие на което пък от фирмата вносител са длъжни да направят фумигация на зърното. 

Тя е направена и зърното остава 30 дни в карантина. 

“Колегите са извършили всичко необходимо. Доклад за това пристига на 16 септември. 
Процедурата е, че всички документи пристигат директно при изпълнителния директор. Изключение правят само документи, които могат да бъдат разпределени към по-ниско ниво. 
Но повечето докладни и цялата кореспонденция пристига при него”, обясни проф. Караджова.  

Изпълнителен директор на БАБХ е проф. Христо Даскалов, но той участва в изборите и затова юздите на агенцията са в ръцете на изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Тази работа от началото на септември се извършва от д-р Христо Вълчанов

Според сайта на агенцията неговите ресори като заместник са Дирекция “Здравеопазване и хуманно отношение към животните" при ЦУ на БАБХ; дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“; дирекция „Контрол на ветеринарномедицински продукти и инвитро диагностични ветеринарномедицински средства“ при ЦУ на БАБХ; Дирекция “Граничен контрол”, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт при БАБХ по отношение на здравеопазването на животните, ветеринарномедицинските продукти и фуражите.

Споменатата вече докладна е разпределена, но не към проф. Оля Караджова, чийто ресори според сайта на БАБХ са - дирекция “Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци” при ЦУ на БАБХ; дирекция “Продукти за растителна защита, торове и контрол” при ЦУ на БАБХ; Централна лаборатория по карантина на растенията.

“Т.е. аз въобще не знам, че има такава докладна. Не знам, че съществува такова нещо. Бях извън страната и на 21 септември взех участие в Консултативния съвет. Там се постави въпросът за една проба (става дума за пробата, взета от зърнопроизводители, за която Агри.БГ писа в матеряла Тайна проба от украинско зърно - бел. авт.). 

Зърното е много специфична култура. Има специални начини, по които могат да бъдат взети проби и то от определени хора. Има си методология. 
Не може всеки да си взима проби. И аз всъщност коментирах тази проба, защото тя не е взета по определен начин, по правилната методика. Считаме, че не е коректно да се плашат потребителите по отношение на тази проба. Това беше моят коментар по време на Консултативния съвет. 

Още за скандалната проба с украинско зърно

Докладвах и резултатите от няколко вида анализи, които са извършени и излезли до този момент - 40 проби са изследвани. Те са за пестицидни остатъци, за радиоактивност, за ГМО и за тежки метали” каза проф. Караджова.

На въпрос защо не са публикувани, тя отговори, че това било по-скоро конфиденциялна информация, но так или иначе само в една от тях имало съдържание на пестициди, но с много ниско ниво. 

“Само една. В другите въобще няма нещо нередно, поне докъм онзи момент. Няколко дни по-късно ми се обадиха от министерството  с искане за обяснение за пробата. И аз започнах да пиша обяснение за тази проба, която тайно е взета от производителите. В даден момент се оказа, че въобще не става въпрос за това.  
Намерихме номера на докладната от Бургас и открихме къде е разпределена - при хора, които не са компетентни да отговорят. При разпределинето и.д. изпълнителният директор, който е с друга специалност (Христо Вълчанов е специалист по ветеринарна медицина), я е разпределил на друго място”, посочи проф. Караджова.

Междувременно зам.-министър Неделков осведомява Костадин Костадинов в коридора на министерството по темата.

“Това не е коректно - информация, която пристига по служебен път да я раздаваш по коридорите, дори на български производители. Тя не е адресирана до министерството, а до нас. 
Той (Неделков) помислил, че тази докладна е при мен и попитал: “Тя не каза ли за тази проба?””, коментира проф. Караджова.

Според нея докладната не е компроментираща.”За всички камиони, за които сме информирани, ние сме си направили фитосанитарния контрол, инспекторите са установили жива зараза, дали са предписание и реално ние сме изпълнили супер коректно нещата като агенция”, посочи зам-директорът на БАБХ. 

В крайна сметка, след драматичната интрига, която се заформи, проф. Караджова се самосезирала. 

“Написах писмо до митницата да ни уведомяват за всички пратки, които пристигат от пшеница от Украйна. Подписах го вчера (28 септември - бел. авт.)”, обяви тя. 

На въпроса защо такова писмо не е изпратено още през април до митниците, когато започна да влиза украинско зърно у нас, проф. Караджова отговори: “Не сме, защото те не са задължени да ни уведомяват”.

При повторно питане - кое наложи чак сега изпращането на това писмо, тя каза: “Първо министерството взе решение да се правят друг вид анализи.  Освен това, това е свързано с много работа на инспекторите, защото това е непрекъсната проверка. Те ще бъдат ангажирани с това и нищо друго”. 

Да намериш логика в работата на БАБХ е causa perduta (изгубена кауза - лат.). А ние в сектора сме свикнали. Представяме си какво е за невъоръженото око. 

Но от този разговор се породиха още въпроси: 

- Как се разпределят докладни в БАБХ и компетентни очи ли ги четат или просто се размятат едни хартии насам-натам?
- Компетентни хора ли работят в Агенцията и то на ръководни постове или просто са партийни назначения?
- Как се очаква да се има доверие в институцията, която следи за качеството на храната ни, щом се стига до такива нелепи ситуации?
- Кое попречи на досегашното ръководство на БАБХ да поиска от митниците да изпращат уведомление за пристигащите камиони от Украйна, предвид, че става въпрос за извънредна ситуация и обосновката с регламенти, кой е длъжен или не, или колко много ще се наложи да работят инспекторите, звучи неадекватна? 
- Необходимо ли е съществуването на БАБХ в този раздут и нефункциониращ вид?