Фермите за насекоми в Европа тепърва ще разкрият своя потенциал. Скандинавските страни дават пример с предприемчивост. Съвсем наскоро в Дания отвори врати най-голямата ферма за насекоми в Северна Европа. Простираща се на площ от 22 000 кв. метра, в нея са инвестирани общо 70 млн. евро, информира Agrarheute. 

Фермерите в Тайланд стават милионери с насекоми

В Enorm Biofactory се отглеждат ларви на черната муха войник (Hermetia illucens), които се преработват за производството на протеини и масло. Целта на предприятието е да произвежда около 100 тона ларви на ден. 

Потенциалът на ларвите на черната муха войник е огромен. Този алтернативен източник на протеини може трайно да замени значителна част от соята, внасяна в момента в Европа. Освен това представлява добра възможност за алтернативен доход за фермерите

Enorm Biofactory в Дания разчита на черната муха войник като полезно насекомо. Те получават храна, която се състои главно от остатъчни материали от регионалната хранително-вкусова промишленост. След угояване ларвите се преработват в масло и брашно. По време на опити тези продукти вече са показали обещаващи резултати по отношение на здравето на животните като храна за домашни птици и свине.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Айкън за дървеници – мнението на специалистите

Близката ферма: Как се отглеждат оранжерийни зеленчуци без плуг, фреза и химически пестициди