Промяната на климата се усеща в цяла Европа. Есента е осезаемо по-топла от обичайното. Ако за нас това означава повече време на открито, то за замеделието посланията са различни. Повишаването на температурите с 1 до 2 градуса по Целзий причинява доста значителни смущения в природата. Да не говорим какъв ефект имат големите метеорологични аномалии, пише Farmer. 

Какво ще е времето през ноември?

По-топлият октомври тази година и все още доста по-топлата есен като цяло носят след себе си няколко ефекта. По-високите температури означават повече вредители и болести. Те се развиват с по-висока динамика, като някои от тях са в състояние да развият следващото поколение. Сланите са естественият враг на вредителите. През октомври обаче на практика нямаше студове, да не говорим за по-ниски отрицателни температури. Както при рапицата, така и при зимните зърнени култури локалният интензитет на вредителите е много висок. 

Положителните топлинни аномалии също оказват значително влияние върху датите на сеитба. Добре познатите оптимални срокове за сеитба не отговарят напълно на реалната ситуация. Това може да се види например при ечемика в югозападна Полша. Всеки, който сее ечемик около средата на септември, често има насаждение, което е твърде силно. В такива насаждения нападението от неприятели и болести е и най-високо. 

Повишеният натиск от болести обаче засяга не само ечемика, но и всички групи култури. Може би през следващите няколко години подобни климатични условия ще ни принудят да използваме предпазни мерки през есента. Повишаването на температурите също така ще увеличи натиска от насекоми в рапицата. Ако тенденцията важи и за пролетта и лятото, ще се наложи засилване на защитата и при картофите, а може би и при царевицата.

Проблеми ще създадат и плевелите. Хербицидната защита става все по-трудна, тъй като си имаме работа с дълги периоди на засушаване, което затруднява покълването на плевелите в даден момент и в такива условия хербицидите нямат много място за действие. Проблемът с плевелите също означава все по-дълъг период, в който те могат да се развият. Може да се окаже, че при ранно прилагане на хербицидни препарати активните вещества, които имат определена продължителност на действие, няма да поддържат защита в по-късните периоди на есента. Това ще увеличи риска от вторично заразяване с плевели, което ще изисква коригиращи обработки.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

MARS: Есенната жега намали реколта от летни култури в Югоизточна Европа

Есента повишава риска от птичи грип. Съвети към птицевъдите

Стопани прибират последното сено в Предбалкана