В средата на месец април в условията на извънредно положение заради борбата с разпространението на коронавируса в Сърбия започна работа Електронният пазар ePijaca Srbija.

Коронавирусът в сръбското земеделие: Мерки, работно време и онлайн пазари

Електронният пазар позволява на гражданите след кратка регистрация на сайта да купуват желаните от тях хранителни продукти местно производство - плодове, зеленчуци, месо, сирена, мляко, яйца, мед, както и различни други традиционни сръбски хранителни стоки, научаваме от сайта на Министерство на земеделието на западната ни съседка.

Поръчките се изпращат директно от производителя или се използват услугите на куриерски фирми.  

От стартирането на портала в него са регистрирани 1110 производители на територията на цяла Сърбия и броят им постоянно се увеличава. Потребителите могат да търсят желаните продукти по област, тип стока и начин на производство - например биологично.

Всеки регистрирал се производител предоставя контактна информация – телефон, имейл, адрес и сайт, ако има такъв. Отделно той описва продукцията, която предлага и цената й.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Някои оферти на сръбските фермери са ориентирани към бъдещето. Един от тях от Кумич произвежда ягоди. Предстои да прибере реколтата на 15 май тази година. В обявата си е отбелязал, че миналата година цената на ягодите е варирала между 100 и 200 динара (1,66-3,33 лв.) на кг.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Без паника: Родните краставици са вече на пазара