В покрайнините на пазарджишкото село Мирянци има 40 декара стройни зеленчукови оранжерии. Това е фермата на младото семейство земеделци Десислава и Васил. В нея те отглеждат предимно краставици и домати.

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Ентусиазмът им и желанието да произвеждат добра храна им дават сили да минават през трудностите. Градинарите събраха първите свежи краставици за пазара с очаквания за една добра година.

Десислава Кръстанова: "Всичко върви по план. Специално при краставиците цената ѝ от миналата година е по-добра. И субсидията си е доволно добра. Всичко е доста по-добре от предишни години. Краставицата сега се изкупува на 1,60 лв. до 1.90 лв. Това е продажната цена."

МЗХГ: Площ за български храни в магазините - задължително

В оранжерията на Десислава кипи усилен труд, но тя няма нужда от още работна ръка, понеже работниците ѝ тази година не са заминали на гурбет.

Десислава Кръстанова: "Всяка година по това време все някой ходеше в Англия, Италия, Испания. Идваха, отиваха си. От два – три месеца, откакто стана така с този вирус и навсякъде всичко затвориха, от 10 до 14 човека в момента са плътно всеки ден.

 Притеснява ме да няма някой заразен във фирмата, да стане някакъв проблем с отглеждането на реколтата, защото то е всекидневно. Не мога да си позволя, примерно, 20 дни карантина."

Фонд „Земеделие” отпусна 30 млн. лв. за кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

В зеленчуковата ферма в село Мирянци се спазват всички препоръки за санитарни мерки. Производителите вярват, че ако се предпазят от заразата, всичко останало ще си продължава в нормален вид и ред. Те продават стоката си на борсата в село Огняново и чрез лични поръчки от клиенти. Следят с интерес присъствието на гръцкия внос от краставици и се надяват да се даде повече приоритет на родното производство.

Десислава Кръстанова: "Искам да пожелая на всички само здраве. Наистина сме от хората, които се грижат за полезната храна. Производителите да не се отказват. И колеги, и познати, и потребители, и земеделци - всеки да поеме към своето ежедневие, нормално и без паника, което за мен е най-важното.

Винаги сме били с настроение, винаги сме се надъхвали от това, което правим, и резултата после. За мен това е най-важното – човек да има позитивни мисли."

Цялото интервю може да гледате във видеото.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Птицевъдите са стабилни в периода на извънредно положение

Десислава Танева: Може да платим СЕПП по-рано

Овцевъдите не се предават