Турските власти разработиха проект за отдаване на пустеещи обществени земеделски земи за обработка от фермерите, съобщават турски медии. Извънредното решение цели да се увеличи аграрната продукция и да се подсигурят продоволствените нужди на страната във времената на корона-кризата. 

Гърците дават 150 млн. евро в помощ на своите фермери

В първата фаза на проекта ще бъдат отдадени за обработка 9,7 млн. кв. метра площи. На тях ще се отглеждат стратегически култури като зърнени, бобови, маслени и фуражни насаждения. Стопаните ще ползват земите, без да плащат рента, а за фермерите жени или младежи ще бъдат предвидени допълнителни насърчения.

С предимство ще се ползват стопаните, живеещи в близост до пустеещите обществени парцели, предвидени за безплатно отдаване.

Според представители на властите, целта е да не остане незасят и един сантиметър земеделска земя. Плащанията, дължими за вече взетите под аренда обществени обработваеми земи ще бъдат отложени с 6 месеца. Това засяга 51 000 фермери, които имат договори за обработка на 600 млн. кв. метра земя.

Проектът за подобряване на производството на растителна продукция ще бъде приложен в източните провинции Карс, Ерзурум, Ерзинджан, Муш, Бингьол и в централните анадолски провинции Кайсери и Сивас. Стопани от 42 села и градове ще имат възможност да кандидатстват за обработка на определените земи.

Междувременно земеделското министерство на страната изплати помощи в размер на 7,9 млн. долара на животновъди за подкрепа в условията на опасността от коронавируса COVID-19.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Коронавирусът в сръбското земеделие: Мерки, работно време и онлайн пазари

Въпреки кризата: Фермерските пазари на запад процъфтяват

Как Италия спасява своите фермери?