Борбата с коронавируса в Сърбия провокира сериозни икономически предизвикателства. Правителството вече прие пакет от мерки, в които обаче не се споменава нищо за селското стопанство. Преди това да породи напрежение сред земеделското съсловие, министърът на земеделието Бранислав Недимович заяви, че мерки за фермерите ще има, съобщава Pirot News.

Постановлението: Какви са задълженията на веригите за продажба на местни стоки?

Недимович обяви, че държавата ще предостави кредитна подкрепа за текущата ликвидност на фермите, както и секторна подкрепа за онези дейности, които през последния месец са били „ударени“ от проблемите на пазара.

Добра новина има за сръбските животновъди. Една от най-големите компании в Обединените арабски емирства изкупи над 10 000 агнета и добитък. В обичайни условия те щяха да бъдат реализирани на вътрешния пазар, ако не бяха затворили ресторантите.  

Министърът на земеделието предупреди, че риск от намаляване на пологовието от добитък в страната няма и подчерта значението на земеделието в Сърбия: "Нямаме море, нефт и злато толкова, колкото бихме искали, но имаме храна."

Пролетната сеитба върви по план – работното време на полето е удължено до 20:00 ч.

Извънредното положение и вечерният час след 17 ч. в Сърбия засегна всички, включително фермерите, за които в момента тече пролетната сеитба. Този проблем обаче бе своевременно решен за сектора и всичко върви по план, информира agromedia.rs.

Фермерите извоюваха правото си да работят на нивите до по-късно и да се върнат по домовете си след вечерния час, т.е. след 20:00 ч. Ако използват трактор или друга селскостопанска техника за превоз и експлоатация, те могат да се движат безпроблемно.

Фермерският пазар в София се завръща

По отношение на закупуването на семена и продукти за растителна защита много земеделски производители вече са решили този проблем. Всичко е под контрол и се извършва по график.

Извън предпазните мерки, въведени от Министерство на земеделието, фермерите се придържат и към няколко допълнителни препоръки:

-    Избягвайте магистралите, колкото е възможно повече;
-    След работа веднага се прибирайте у дома.

Онлайн пазари: Зеленчуци и плодове от фермата се продават онлайн

Във Фейбук вече стартираха групи за онлайн продажба на земеделска продукция. Инициативата цели да се подпомогне местното производство на земеделски храни.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Само няколко часа след откриването на подобни онлайн групи техните членове достигаха над хиляда. Основно се предлагат сирене, каймак, домашни яйца, сини сливи, месо, зеленчуци, брашно. Някои производители предлагат и възможност за доставка на хранителни стоки до домашен адрес. Сред тях е Лиляна Янкович от Забър, край Валево, която произвежда сирене, каймак, черен пипер и сметана.

"Този начин на продажба е много удобен за нашите съграждани и съседи. Производителите имат възможност да продават стоките си, когато това не е възможно на пазара", казва Янкович.

Тя и нейните колеги смятат, че този тип търговия в сегашната ситуация е много добър и благоприятен за потребителите. Той намалява нуждата от реални контакти и възможността за разпространение на вируса, а гражданите със сигурност ще получат това, от което се нуждаят, без да ходят да пазаруват.

"Работя със сушено свинско и пчелни продукти и по този начин се опитвам да снабдя всичките си клиенти, а също и да спечеля нови. Мисля, че този вид онлайн продажба може да оцелее и след края на извънредното положение, защото тя е в услуга на всички, които са физически или временно ограничени да извършват покупка“, казва фермерът Ненад Перишич.

Помощ за млечните ферми

По инициатива на германска компания в Сърбия е сформиран екип, който да предостави на всички заинтересовани производители на млечни продукти експертна помощ, важна за нормалната и ефективна работа в селското стопанство.

Експертният съвет за подобряване на млечната ферма се състои от ветеринари, университетски професори, опитни земеделски производители, банки, чуждестранни фондове и професионални организации.

Една от дейностите на съвета е организирането на безплатни онлайн семинари, като първият е на тема: „Извършване на редовни селскостопански задачи при риск от заразяване с коронавирус, като същевременно се подобрява бизнесът“.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Без паника: Родните краставици са вече на пазара