От днес отново на пазар, но само за три дни. Със заповед на зравния министър кооперативните пазари и цветните борси бяха затворени вчера, 12 април и отново отворени днес. Те ще работят до 15 април, когато ще бъдат заторени до второ нареждане.

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Целта на отварянето им за три дни е да се пласира максимално подготвената за пазар продукция.

Зеленчукопроизводители от пазара на Красно село в София се оплакаха, че мярката ги принуждава да изхвърлят голяма част от продукцията си. Пред бТВ земеделски производител от Пазарджик споделя, че стоката, която сега е изложил, вероятно ще бъде изхвърлена до дни. 

„Това, което е на нивата е проблемът, защото ще започне да се изхвърля всеки ден. Защото тази салата за една седмица е прецъфтяла. Краставицата се изхвърля директно, защото се бере всеки ден, казва Костадин Точев.

Въпреки че пазарите отвориха днес, производителите твърдят, че няма да могат да пласират продукцията си за това време, защото полето продължава да дава реколта. Производител сподели, че всеки ден подготвя 150 кг краставици за пазар и пита:

Колко тона може да изкупи държавата за социалните домове, когато ежедневно се събира реколта от стотици килограми нетрайни зеленчуци?

Чуха се и призиви за протест.

Сушата отново излага фермерите на изпитания

Таня Янакиева, зеленчукопроизводител от Първомай, изрази своите опасения пред БНТ относно намеренията на държавата да изкупува стоката на производителите за социалния патронаж.

"Като идея е добре, въпросът е как ще се реализира, защото ние земеделците сме малко скептични, защото ние предлагаме хубава прясна стока на по-ниски цени, но докато стигне до потребителите, цената се вдига.

Същото се опасявам да не стане с предлагането на социалните домове. Ще се свържат с общинска служба „Земеделие", там са всички регистрирани земеделци, знаят кой какво отглежда и може директно да се направи доставка по домовете."

Стоковото тържище в Огняново, което е със статут на пазар за производители продължава да работи. В района се намират голяма част от зеленчуковите оранжерии у нас. 

"Дано това продължи, защото ние пласираме зеленчуците си основно там. Продукцията ни е добра и се надяваме, че няма да имаме никакви проблеми. Спазваме всички указания за безопасност", сподели пред Агри.БГ Десислава Кръстанова, зеленчукопроизводител от Пазарджишко.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овцевъд: Помощта за кланиците е подигравка към нас

Живка Гроздева: Подпомагането да е за килограм фактурирана продукция

Без паника: Родните краставици са вече на пазара