Средиземноморската диета е популярна в цял свят. Затова Антонис Манолицакис, президент на YX и управляващ директор на компанията, решава да се възползва от този факт. Той залага на чистите вкусове и богатите аромати на билките по критската земя. Крайният продукт е иновативен – прясно пиле, наречено „Ароматът на Крит“, пише гръцкото издание Ypaithros.

Джеръми Кларксън не мълчи: Храната е прекалено евтина

Технологията на производство е базирана на изследвания на учени от Лабораториите по хранене и животновъдство на катедра „Ветеринарна медицина“ към Солунския университет.  

Пилетата се отглеждат в модерни условия и се хранят с билкови смеси, които се произвеждат по определени правила. По-конкретно диетата им включва смес от четири ароматни и лечебни критски билки, зехтин, рожков и ленено семе – все компоненти, които са богати на олеинова киселина и полиненаситени мастни киселини, както и естествени антиоксиданти.

Макар пилетата да не се отглеждат по правилата на биопроизводството или тип свободно отглеждане, те са „иновативен критско-средиземноморски хранителен продукт, казва Манолицакис.

Става дума за естествено обогатяване с полезни полиненаситени мастни киселини, които подобряват здравето на пилетата и същевременно са полезни за потребителя, допълва той.

Пилетата имат всички хранителни вещества на конвенционално произведените, но се различават по профила на мастните киселини. Характеризират се и със специфичен вкус, който идва от мекотата и сладостта на рожкова.

Днес Минолицакис може да се похвали с краен продукт, който е получил одобрението на университетска институция. За да стигне до този успех обаче, преминава през период на проби и грешки.

Започнах дейността си с почти нулеви производства, 200 пилета седмично и нулево техническо ноу-хау. Днес произвеждат 5000 пилета седмично. Не е голям брой, но е важен за мен, тъй като се поучих от грешките си, без помощта на друг животновъд или ветеринарен лекар, споделя бизнесменът.

Към днешна дата Минолицакис реализира своите 5000 пилета на седмица в избрани магазини в Атина, Солун и Крит. Планира да пусне на пазара и уникални по състава си яйца, както и да разшири производството до капацитет 10 000 – 12 000 пилета на седмица, което ще му осигури 3-5% дял от гръцкия пазар.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Каролайн Хиршберг

Фермер: Поскъпването на яйцата е нормален процес

За 10 години: Броят на фермите се стопи с 64 процента