Каролайн Хиршберг е само на 24 години, но вече има богат опит в селското стопанство. Идва от семейство на фермери, а в момента младата дама работи като тестови и демо шофьор в една от най-големите компании за прикачен инвентар. В същото време помага при изграждането на част от машините.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Каролайн, разкажи ни повече за себе си.

 

Като дъщеря на фермер, израснах в нашето семейство стопанство, носещо името „Gut Perdoel“ в северната част на Германия. Основната част от фермата е посветена на зърнени култури. Отглеждаме царевица, пшеница, ечемик, ръж и рапица. През 2011 г. родителите ми създадоха инсталация за биогаз. А преди около пет години една част от стопанството ни премина изцяло в биологично земеделие. Завършила съм агробизнес в  Georg-August-Universität в Гьотинген, Германия.

От колко време си в сектора?

 

Аз съм на 24 години и вече имам известен опит в земеделието и селскостопанската индустрия. През последните си години в училище бях на летен стаж като работник в нашата семейна ферма. Главно карах трактори и обработвах почвата след прибиране на реколтата. В университета бях на 11-седмичен стаж в огромна биологична ферма, която отглежда стокови култури, но също така имаше и млечни крави, кози, кокошки, зеленчуци, собствена фабрика за сирене, кафене във фермата, магазин за фермерски храни и също онлайн магазин, като правеха директни доставки на продуктите си в Берлин. Основните ми задачи по време на този стаж бяха доенето на козите и храненето на кравите. 

Следващите две години, след моя стаж, работих като работник във ферма в източна Германия по време на семестриалните си ваканции. Там се свързах и с тази голяма компания на инвентар. Те ме поканиха да правя полеви тестове на някои от машините и аз се съгласих. Това ми даде възможността да посещавам много различни ферми и да разбера начина, по който правят бизнеса си.

Разбирам, че имаш много практически опит. Забелязваш ли разлика във възприятието на мъжете и жените в селското стопанство?

 

Докато работех във фермите в Германия определено забелязах разликата между мъжете и жените. Често мъжете се притесняваха и не вярваха, че ще мога да върша същата работа като тях. Мисля, че това често е свързано с разликата във физическата сила. Но научих, че през повечето време все пак има начин нещата да се свършат. Освен това не е срамно да се потърси помощ! И всъщност, когато става въпрос за каране на трактор, няма разлика между половете.

Как виждаш ролята на жените в селското стопанство? Има ли типично женски задачи във фермата или изобщо не трябва да се говори за такова категоризиране според теб?

 

Не много отдавна във фермата имаше типични женски задачи като доене на крави, грижа за телета, неща, които можете да наречете физически „лесни“ задачи. За мъжете във фермата имаше „трудни“ задачи като работа на полето, работа с машини и управление на тракторите и инвентара. Ако същото разделение на задачите все още съществува в съвременните ферми, то често се дължи на лични избори и интереси, а не толкова на физическите възможности, необходими за извършване на определени задачи.

Мисля, че се развиваме към по-женски селскостопански сектор с доста високи темпове, тъй като все повече и повече момичета поемат семейните бизнеси. Когато бях в колежа, съотношението жени/мъже студенти беше около 50/50. Бих казала, че жените в селското стопанство със сигурност процъфтяват.

Как виждаш бъдещето на земеделието и разликите между мъжете и жените?

 

За мен няма причина да се прави разлика между мъжете и жените в бъдещето на селското стопанство. Живеем в силно специализиран свят, където нещата стават по-лесни, благодарение на техническата поддръжка и еволюцията. Роботите също се увеличават в селското стопанство и те ще премахнат последните граници между типичните мъжки и женски роли или задачи. С роботи или механични помощници, вършещи трудни или физически предизвикателни задачи, ние като хора можем да останем здрави по-дълго и да предотвратим евентуални травми. 

Какво е за теб да си дама в селското стопанство?

 

За мен жена в селското стопанство не е нищо особено. Вече не виждам причина да се прави разлика между жените и мъжете в селското стопанство.