Поскъпването на яйцата на масовия пазар у нас е доста сериозно. Статистиката отчита между 80 и 100%. Това се диктува от покачените цени на храни, лекарства, препарати, горива и електроенергия.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Според анализатори дори покачването на цените е задържано доста време и това също ще окаже влияние на пазара. В биосектора обаче има други причини, които обуславят ръстът на цените да продължи и дребните стопани са категорични, че има достатъчно основания за това, но и предизвикателствата, които стоят пред тях са доста.

 „Себестойността на 1 яйце при нас като дребни стопани при свободно отглеждане на кокошки-носачки е по-висока от тази в големите ферми. Второ – в големите производствени ферми условията са такива, че снасянето не спира и не намалява през този сезон заради условията, които са създадени в климатизирани и изкуствено осветени помещения. При нас – малките производители, е друго, защото се стараем да отглеждаме тези птици по естествения начин. Трето – големите могат да си позволят да компенсират по-слабия пазар у нас с износ, докато ние не можем да направим това“, разказва Веселин Петров, който има своя малка ферма за кокошки- носачки.

Той е регистриран като дребен производител и е длъжен да спазва изискванията. Трябва да осигури хигиена в навесите, достатъчно кацалки, които обеззаразява и обезпаразитява непрекъснато, препарати и храна за самите птици и т.н. Всичкото това за него са пари, които трябва да калкулира при ценообразуването особено сега, когато снасянето традиционно намалява в този сезон заради захлаждането и дължината на деня.

„Четох една световна статистика за декември. Най-скъпи са яйцата в страните с по-хладен климат, а най-евтини – в топлите страни. За да бъда още по-конкретен и ясен - най-ниска се оказва в Индонезия, а най-висока в Швейцария. Сами можете да прецените дали не е нормално яйцата да поскъпват и у нас в по-студения сезон“, обяснява Веселин.

Към момента неговата търговска цена е около 0.50 лв. за яйце и не смята, че е нереално висока. Проучване на Агри.бг установи, че производители предлагат на цени до 0.70 лв. за брой яйце от свободно отглеждани носачки.