В продължение на над 10 години двама души с фалшиви дипломи за ветеринари са мамили фермери и институции в Румъния. Мъжете са предоставяли услугите си в две общини в Марамуреш, информира Libertatea. 

Новата референтна дата за преходна помощ обърка сметките на говедовъд

Мнимите ветеринари са от молдовски произход и са имали сключени договори за стотици хиляди леи с румънската държава и нищо неподозиращи животновъди. В момента на двамата мъже са повдигнати обвинения и е образувано наказателно дело. 

От прокуратурата към Окръжния съд в Бая Маре уточняват, че двамата са разследвани по наказателно дело за извършване на престъпление за упражняване на професията ветеринарен лекар без право. Колегията на ветеринарните лекари в Румъния своевременно подаде жалба срещу двамата фалшиви лекари. 

В разследването на прокуратурата обвиняемите Йоница Семени-Марчиш и Георге Дунка „имат статут на заподозрени“. Те са предоставили на властите сертификати за право за упражняване на професията на свободна практика, издадени от колеж за ветеринарни лекари - клон Марамуреш. В тях е вписано, че имат бакалавърска степен, завършена във Факултета по ветеринарна медицина на Държавния аграрен университет на Република Молдова, Кишинев. 

Според проф. Виорел Бостан, настоящ ректор на държавния университет в Кишинев, обаче имената на двамата мъже не присъстват в регистрите на учебното заведение. 

Фалшивите ветеринари имат договори с Ветеринарно-здравната дирекция

Миналата година Георге Дунка е спечелил обществена поръчка на стойност 914 539 леи (малко над 360 000 лв.). Той е предлагал услугите си в рамките на Програмата за действие за наблюдение, превенция и контрол на болестите по животните и тези, предавани от животни на хора. Става въпрос за грижа за животните на селяните, коне, крави, овце и други животни от домакинствата на жителите на Марамуре. 

Йоница Семени-Марчиш, на свой ред, е сключил чрез своята компания договор с Марамуреш на стойност 856 872 леи (почти 340 000 лв.) за надзор, превенция и контрол на болестите по животните в община Страмтура. 

Колегията на ветеринарите (CMV) в Румъния е поискала от клона на Марамуреш незабавно да оттегли сертификатите за свободна практика на двамата и е подала наказателна жалба до прокуратурата. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Домашна свиня с АЧС изхвърлена на боклука в Карлуково

Биопчелар "изгоря" със субсидии заради пропуснат срок

Специалист: Ситуацията с АЧС е сериозна