След като Кампания 2023 по прием на документи приключи на 21 юли, системата е затворена за заявления и добавяне на схеми и интервенции. В момента тече следващ етап – на администриране на вече подадените заявления.

Финансовият министър: 300 млн. лв. от субсидиите за земеделие няма да бъдат усвоени

Не всички стопани обаче са успели да кандидатстват по набелязаните от тях интервенции. Такъв е казусът с животновъд, който се е разминал с участието си по преходната национална помощ за говеда. Неговият случай е следният.

Към 31.12.2018 г., която е новата референтна дата, той е отглеждал 40 броя животни – съществуващи във всички справки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и анкетни карти. 

През октомври 2019 г. обаче животните са прехвърлени официално, с всички съпътстващи документи от БАБХ в нов животновъден обект, с нов номер, където се отглеждат и до момента. Впоследствие се оказва, че те не могат да бъдат заявени за преходна национална помощ, защото в момента в системата на БАБХ не се виждат в новия животновъден обект към 31.12.2018 г.

„Ходих в БАБХ – от там вдигат рамене и казват, че нищо не може да се направи. Питам аз на кого се водят животните в системата на БАБХ – защо се водят на животновъден обект, а не на земеделски производител по ЕГН или УРН“, недоволства фермерът.

С въпроса какво трябва да се направи, за да може стопанинът за в бъдеще да кандидатства, при положение че отговаря на условията за получаване на помощта – към 31.12.2018 г. е отглеждал животни и в момента отглежда над 50 % от тях в животновъден обект, регистриран по чл.137, се обърнахме към ДФЗ и БАБХ. Засега имаме отговор единствено от Фонда и то в рамките на 24 часа:

Данните за наличните животни към 31.12.2018 г. за покриване на изискванията на чл. 50 от Наредба № 3 от 10.03.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, по преходната национална помощ за говеда, се предоставят от БАБХ.

Всички официално предоставени от БАБХ, в рамките на кампанията по прием на документи, данни за животновъдите и отглежданите от тях към 31.12.2018 г. говеда и/или биволи, са заредени в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и са били на разположение на кандидатите за заявяване на интервенцията.

В случаи на липсваща информация за конкретен кандидат, той е следвал да се обърне към БАБХ като структура, пряко ангажирана с прилагането на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. В случаи на установени от експертите на БАБХ грешки или пропуски, е подавана информация към ДФЗ, която своевременно е актуализирана в системата.