Бих нарекла ситуацията сериозна. Заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) се разпространява в целия Европейски съюз. 
Особено притеснително е, че в момента се намираме в летния, пиков период на заболяването. То се появява на територии, които до момента не са били засегнати.  Наблюдава се както при домашните, така и при дивите свине. Това каза в ефира на Дарик радио експертът от Българската агенция по безопасност на храните д-р Александра Митева.

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.

“Не мога да кажа, че нещата вървят в благоприятна посока. За съжаление, след затишие на заболяването, в страната ни отново се появяват огнища", каза специалистът. 

Д-р Митева припомни случаите в Монтанско, при които в лични стопанства бе констатирана заразата. 

Трябва да си засилим превантивните мерки. това е особено опасно вирусно заболяване, което се разпространява лесно. Може да доведе до висока смъртност. Протича бавно като ход, няма лечение, няма ваксина, следователно единственият ключов фактор, който може да ни предпази, е превенцията. Тези мерки за биосигурност, за които от Агенцията по храните говорим непрекъснато”, отбеляза д-р Митева. 

Още по темата

По думите й категорично в индустриалните и фамилните ферми повишиха в пъти мерките си за биосигурност.

“Индустрията приложи правила, които са за пример на държавите около нас. Но в личните стопанства има стъпки, един механизъм, който трябва да се приложи. Той не е сложен. Това са елементарни хигиенни мерки, които с оглед да си опазим популацията и поминъка, трябва да се спазват”, каза д-р Митева.

Тя припомни, че заболяването не е опасно за хората и може ми, според нея, това е и причината за неглижирането на мерките. При всяко едно съмнение за здравния статус на животните, следва да се алармират ветеринарните власти, добави специалистът. 

Тя обяви, че за четвърта поредна година Европейският орган за безопасност на храните провежда информационна кампания за земеделските стопани с цел превенция на Африканската чума по свинете.