Прахът в кокошарника представлява смес от постилката, птичия тор, фуража и други компоненти, които по естествен път присъстват в зоната на обитание на кокошките. Когато той е в голямо количество, има голям риск за здравето и на пернатите, и на хората, информира AgroXXI.

Идва ли краят на заплахата салмонела и птичи грип?

Трудно е да се постигне абсолютна чистота в курника, но си струва да поддържаме хигиената на високо ниво. Прахът се издига във въздуха, когато метем, подменяме постилката, при движението на кокошките и т.н. В големи концентрации той може да предизвика проблеми с дихателната система - например астма. Ако в него присъстват ендотоксини, гъбички или бактерии, ситуацията придобива още по-тревожен характер.

Съществува заболяване (макар и рядко), наречено хистоплазмоза, което се предава от праха на домашните птици и се провокира от гъбичката Histoplasma capsulatum. Обикновено хистоплазмозата поразява белите дробове и е опасен за здравето на хората с отслабена имунна система. Заболяванието по-често се среща в райони с повече дъждове, умерена температура и в курниците, които се посещават още от гълъби и скорци.

Хистоплазмозата не е опасна за пернатите, тъй като телесната им температура е висока. За хората обаче може да бъде смъртоносна. Затова се препоръчва, когато работите в курника, да носите дреха с дълги ръкави. Така понижавате риска от контакт с бактериите и гъбичките.

Съвети за лятото

Вероятно сте забелязали, че когато има пиленца, прахът в курника е повече. Във въздуха се забелязват дребни бели частици. Това е пърхот, т.е. микроскопична мъртва кожа. Тъй като пиленцата растат бързо, клетките на кожата им постоянно се обновяват. Ако едно пиленце е под 18 месеца, неговите пера постоянно се сменят и стават по-големи. Кутикулата, която покрива перата, пада и това спомага за образуването на повече прах.

Редовното почистване на курника е първата линия на защита. Тя спомага за подобряване на качеството на въздуха и поддържането на нивото на амоняка под контрол. През лятото е препоръчително да се чисти всяка седмица. Сменяйке постилката редовно.

Трик: Не се колебайте да почистите добре кокошарника със смес от оцет и вода в равни части. Това е безопасен начин да дезинфекцирате. Освен това, казват птицевъди, така стимулирате производството на яйца.

Какво трябва да бъде съотношението на петли и кокошки?

Не забравяйте да носите ръкавици и маска, докато чистите. Дървесната прах е сред най-вредните.

Талашът от иглолистни дървета е свързан с професионална астма, ринит и кожни проблеми. Ако през лятото посипвате кокошарника с такъв талаш, изберете по-едър. Като алтернатива може да изберете чист пясък.

Трик: Опитните птицевъди използват през горещите летни дни “метода на презента”. Поставяте брезента на пода на кокошарника и го покривате с постилка. Когато дойде време за чистене, достатъчно е да сгънете брезента и да изхвърлите съдържанието му в компоста. След това изтупайте, дезинфекцирайте и отново постелете курника. Този метод пести време, пази пода сух и чист.

Може да намалите количеството прах и като редовно проветрявате курника. Веднъж седмично не е лошо да правите допълнително проветрение с помощта на вентилатор. За целта може да използвате духалка за листа - върши отлична работа.
 
Друг ценен съвет е да не увеличавате броя на пилетата над разумното. Колкото повече са те, толкова повече прах и амоняк ще се натрупва за кратко време.

Стремете се да не държите кокошките по цял ден в курника. Намерете им място, където могат свободно да се разхождат на открито.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова тенденция: Мобилни кокошарници

Био птицевъдството има нужда от специфична порода кокошки

Всяка част от жълтурчето е полезна за кокошките