Учени от Обединеното кралство са на път да направят революционно откритие, което ще допринесе много за развитието на птицевъдния сектор за в бъдеще. Те са разработили триизмерни тъканни култури, които имитират пилешки черва. Това ще им позволи да изследват болести като салмонела и птичи грип и дори да наблюдават по-задълбочено зоонозни инфекции, информира FarmingUK.

Унищожават близо 10 тона пилешко месо със салмонела

Миниатюрните обърнати черва са отгледани от стволови клетки, известни още като ентероиди, за да може да се изследва подробно чревната биология на домашните птици. Разработването на 3D модели допълнително ще подпомогне проучването на често срещаните инфекции и пилешкия имунитет, казват учени от института Рослин.

Изследователите се надяват по този начин да опознаят по-добре имунния отговор на птиците към редица болести.
Разработката на британците може също така да подпомогне тестването на фуражни добавки, ваксини и лекарства, за да се произвеждат продукти, които са още по-подходящи за пернатите. Фактът, че вътрешността на пилешките черва се намира отвън, позволява на учените да тестват ефекта на болестотворни организми и фуражни добавки върху тъканите.

Ентероидите са първите мини чревни модели, които естествено съдържат клетки на имунната система, което позволява по-цялостно разбиране на имунния отговор на пилето на инфекция.

Според Теса Наш от Института Рослин, изследването на стомашно-чревния тракт на птиците отдавна е затруднено от липсата на оборудване за клетъчна култура.

С развитието на тези нови мини черва вече можем да изследваме болести, които са важни за птицевъдството, включително зоонозни инфекции, допълва изследователката.  

Обърнатите органоиди може да помогнат да се установи как пилешката чревна тъкан реагира на болести, фуражни добавки и хранителен и топлинен стрес.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

5 билки, които са полезни за пилетата

Ще загробват и фуража от огнищата с високо патогенна инфлуенца по птиците в Плевенско

Зараза: Засилиха мерките срещу птичи грип във Врачанско заради случаите в Плевенско