Все повече фермери търсят алтернативен доход. Една от възможностите е, че чрез свободно отглеждане на кокошки с помощта на мобилни кокошарници, пише германското издание Agrarheute.com.

Био птицевъдството има нужда от специфична порода кокошки

В момента на пазара се предлагат няколко вида мобилни ферми за птицевъди. Някои от тях са толкова големи, че позволяват отглеждане на около 1000-1200 кокошки. Транспортирането на дома им не е проблем, тъй като производителят е помислил и за това. Така във всеки един момент може да промените местоположението на стопанството си.

Тъй като кокошарникът има стабилно затворен под, риск от замърсяване на почвата няма. Автоматизирана система се грижи за храната на птиците и събира яйцата, осигурявайки високо ниво на надеждност на производството.

Друг модел кокошкарник, предназначен за биологично производство на около 800 кокошки, представлява ремарке, което може да бъде премествано от място на място с помощта на трактор.

Мини мобилните птицеферми пък осигуряват защитен покрив на до 450 кокошки-носачки. Те също са автоматизирани и позволяват да бъдат произвеждани без проблем яйца от свободно отглеждани кокошки.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Всяка част от жълтурчето е полезна за кокошките

Идва ли краят на заплахата салмонела и птичи грип?

Какво трябва да бъде съотношението на петли и кокошки?