Жълтурчетата са ценно и напълно безплатно лакомство за кокошките. Техните цветове осигуряват жълтък със златист цвят, а млякото им – имунитет и вкусно месо. Тези цветя са навсякъде и пернатите с удоволствие ги ядат. Още за ползите им за производството на качествени яйца пише сайтът AgroXII.

Птичи тор - подходящ за торене на всички видове растения

Жълтурчетата са ядливи и напълно безопасни както за хората, така и за пилетата. Те са едни от най-разпознаваемите със своите ръбести зелени листа и ярки жълти цветове. Имате много основания да ги направите част от менюто на кокошките, но ви съветваме да им ги дадете с корените, тъй като в тях се съдържат много ценни минерали. Жълтурчето е прекрасен източник на калций, който е полезен за носачките, за младите и възрастните пернати, които често снасят яйца с мека черупка.

Наситеният цвят на цветовете по естествен начин прави жълтъците по-златисти. Освен това растението действа като детоксикатор и диуретик, като не води до намаляване на калия в организма.

Смята се, че редовното хранене с жълтурчета помага за контролиране на вътрешните паразити при пернатите и стимулира храносмилателната система, подобрявайки чревното здраве. Може да допълните менюто на кокошките още в началото на пролетта до есента. Включете корени, стебла, листа и цветове. Само се убедете, че растенията не са третирани с химикали.

Всички части на жълтурчето имат горчив вкус. Той се дължи на флавоноидите, които имат и диуретичен ефект. Суровите листа през пролетта са малко по-сладки от есенните. Последните обаче са по-полезни за здравето и това е една от причините, поради която птицевъдите да се запасяват със сушени листа от жълтурче за през зимата.

Корените на растението са тонизиращо средство. Препоръчително е да ги предлагате на кокошките във свеж вид. Размачкайте корена в основата на стеблото и ще видите т.нар. „мляко от жълтурче“. То е богато на протеини, алкалоиди, нишесте, захар, масла и дъбилни вещества. Добавен във фуража, коренът от жълтурче подобрява вкуса на пилешкото месо и особено на черния дроб. При пиленцата се наблюдава бърз растеж, повече активност и по-добър апетит към основната храна.

За да обогатите яйцата с ненаситени омега-3 мастни киселини, е препоръчително да дават на носачките смес от листа от жълтурче и свежа детелина. Тук трябва да уточним, че детелината се смята за отровна за пернатите. Тя не е рискова, когато се предлага в свеж вид.  

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

5 билки, които са полезни за пилетата

Ще загробват и фуража от огнищата с високо патогенна инфлуенца по птиците в Плевенско

Ротационна паша или как животните ни