Нова сграда за 100 000 кокошки-носачки ще бъде изградена в най-голямото предприятие за яйца и птици у нас. То е разположено край добруджанското село Дончево.

Агроиновации: Прецизно птицевъдство? Защо не

Инвестиционното предложение и искането за ОВОС са публикувани на сайта на община Добричка. Проектът включва още доставка и монтаж на технологично оборудване за волиерно отглеждане на птиците. 

Носачките ще се отглеждат свободно в помещенията на новата сграда, която ще бъде близо 3000 кв.м с височина до 6 метра. Инвестиционното предложение предвижда закупуване на съоръжения за изхранване, поене и климатизация на сградата и осъществяване на превантивен контрол на заболяванията, пренасяни от хора или транспортни машини.
 

Подът на халето ще бъде от дебела несменяема постеля. Тя се подготвя от слама, дървесни стърготини, смлени царевични кочани и торф. Дебелината й е от 8-10 см през лятото до 15-20 см през зимата. Подът под тази постеля се прави от бетонна настилка, която е удачна за дезинфекция и почистване, посочва още инвеститорът. 

Отглеждането на птици върху дълбока несменяема постеля е най-широко разпространено при бройлери, носачки, родителски стада и подрастващи птици. Фуражът при подово отглеждане на кокошки се раздава с улейни или бункерни хранилки, които осигуряват пълноценно и разнообразно хранене на птиците. В сградата ще се монтират гнезда за снасяне на яйца, които могат да бъдат единични, групови, едноетажни и многоетажни.

 Фермата край Дончево е най-голямата у нас за производство на яйца за вътрешния и външния пазар. Създадена е още през 1964 г. В момента е 100% частно дружество с годишен капацитет на производство около 140 милиона яйца.