Петлите имат ключов принос в продуктивността на кокошките. Опитните птицевъди знаят колко трудно е в началото за всеки решил да се занимава в сектора. Според Лучан Петров, румънски животновъд с почти 30-годишен опит зад гърба си, важни са не само храненето и отглеждането, но и създаването на правилните двойки, пише Agrointel.ro.

Забраниха на французите със закон да се оплакват от кукуригането

Колко петли трябва да имате във фермата?

Най-известното правило е спазването на съотношението един петел на 10 кокошки. То може да варира спрямо породата пилета и възрастта им.

В зависимост от породата и типологията може да се наложат корекции. Например при по-мързеливите за размножаване, когато трябва да постигнете добра плодовитост, може да пробвате с 6 кокошки на петел. При смесени породи е възможно да сложите по 10-15 пилета. Определяща е плодовитостта и затова трябва да я следите.

Ако имате 10 кокошки и един петел, плодовитостта е някъде около 80%. Ако не я постигате, трябва да намалите броя на кокошките, казва Петров. Той допълва, че един полово зрял петел може да „покрие“ от 1 до 16 кокошки. С всяка следваща година възможностите му намаляват.

Ето няколко препоръки относно броя на петлите и кокошките:

- порода Легхорн – 1 петел на 12 кокошки

- порода Копринка (Bantam Silkie) – 1 петел на 6 кокошки

- пуйки - 1 пуяк на 4 женски

Минимален брой кокошки на петел

Опитът на Петров сочи, че минимум трябва да осигурите по 3-4 кокошки на петел. Тази пропорция може да създаде проблеми при някои породи, при които мъжките се характеризират с повишена агресивност.

Често петлите обръщат специално внимание на определена кокошка, затова е необходимо да се проследи поведението спрямо нея, за да се наблюдават признаци на възможна агресивна природа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 породи кокошки, които снасят цветни яйца

5 билки, които са полезни за пилетата

Ще загробват и фуража от огнищата с високо патогенна инфлуенца по птиците в Плевенско