Анализ на научни изследвания, правени през последните 20 години, показа, че е налице лоша адаптация на индустриалните хибриди пилета към системата за био производство, информира AgroXXI, позовавайки се на mdpi.com.

Хуманното отглеждане на кокошките е все по-важно за българите

През последните години търсенето на птиче месо, което е по-евтино от говеждото, стимулира производството на този продукт в цял свят. През 2025 г. се очаква ръст на птицевъдната продукция до 16%. Така производството на птиче месо ще нарасне от 115 192 хил. тона през 2016 г. до 131 255 хил. тона през 2025 г.

Най-големи производители ще бъдат Аржентина, Бразилия, Мексико, Русия, Украйна и САЩ. В Азия лидери ще станат Китай, Индия, Индонезия, Иран и Тайланд.

Голяма част от производството на птиче месо идва от системите за интензивно производство. Био фермите генерират неголяма част от продукцията на пазара – конкретно в ЕС този показател е около 5%. Същевременно интересът към втория начин на отглеждане на птици расте. Всяка година се отчита 10% ръст.

Тези тенденции на пазара накараха италиански учени от университета в Перуджа да потърсят отговор на въпроса кои са най-добрите породи домашни птици за био птицевъдство. Те трябва да са удачни както за птицевъдния сектор, така и полезни за здравето на потребителя.

При биопроизводството птиците трябва да имат достъп до изобилие от свеж въздух, дневна светлина и открито пространство, за да водят максимално естествен начин на живот. Колкото до фуражите, в ЕС има строги изисквания към тях. Минимум 20% от фуража трябва да се произвежда локално или в региона. Зърното не бива да съдържа ГМО и са налице ред ограничения по отношение на пестицидите и торовете, използвани в отглеждането му.

Според учените за био птицевъдство е необходима порода кокошки, които са най-подходящи за естествените условия в околната среда. Трябва да се отчетат особености като активност, изследователско отношение, имунен отговор, толерантност на температурни промени, социално взаимодействие и др.

В хода на тестове италианските учени наблюдават петли от една и съща порода в различни системи на отглеждане – в традиционно (в помещение с по 0,12 кв. метра на птица) и в биологично (в помещение с по 0,12 кв. метра на птица и достъп до затревен терен с по 4 кв. метра на птица). Резултатите показали по-високо качество на месото при биологично отглежданите птици, но по-високо ниво на окисляване на липидите и поява на поведенчески особености – по-често залежаване и по-малка кинетична активност. Това провокирало съмненията на учените дали отглеждането на индустриални хибриди е добра идея в био птицевъдството.

Изследователите от Перуджа са убедени в едно - предстои да бъде открита подходящата порода птици, които може да се отглеждат биологично. В ход са поредица от изследвания, изучаващи аспектите, свързани с идентифицирането на онези гени, предполагат по-добра адаптация на пернатите.

Италианските учени предупреждават, че местните породи домашни птици в цял свят са под заплаха от изчезване. Причината е наличието на по-продуктивни конкуренти. Някои от тези местни породи обаче може да има признаци и гени, които ги правят подходящи за биологично отглеждане – като устойчивост на топлинен стрес, висок имунен отговор, кинетична активност и някои месни характеристики. Поради това те призовават да се запазят и увеличат местните породи домашни птици. Така неотдавна в Италия бе разработена Генеалогична книга на домашните птици, в която влязоха 22 породи кокошки и редица породи пуйки, патици, гъски и гълъби.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Засилени проверки за АЧС и Инфлуенца в Сливенско

Сигнал за опасно загробване на заразените птици от Криво поле

Всяка част от жълтурчето е полезна за кокошките