Всяка година в помощ на земеделските производители се появяват нови приложения. Днес ще ви представим Doctor X Nabat - това е програма за ранно засичане на болести и вредители по земеделските култури. То е разработено от учени от университета в Барселона и Agrotecnio в сътрудничество с Международния център за селско стопанство (ICBA) в Дубай (ОАЕ), информира сайт phys.org.

Умен кошер знае всичко за пчелите и работи на батерии

Doctor X Nabat е предназначен за фермери и експерти в областта на земеделието. Той е достъпен за устройства на базата на Android и персонални компютри и е снабден с огромна база данни за растителните видове. Достатъчно е потребителят да зареди снимки, за да разбере с какъв проблем трябва да се справи.

Приложението е тествано вече в насаждения с домати, чушки и краставици в Египет, Тунис и ОАЕ и в момента се усъвършенства за използване с други култури в страните от Средиземноморието.

По данни на експерти от ОАЕ всяка година загубите на реколта заради биотичен стрес, като болести и вредители, възлизат на 20 до 40%. Към негативните фактори трябва да причислим още сушата, засоляването на почвата и дефицита на хранителни вещества.

Doctor X Nabat е продукт на двегодишна разработка. Основната му цел е да открива опасни вредители и плевели възможно най-рано, за да бъде предотвратена загубата на реколта и да се намали употребата на препарати за растителна защита.

Изкуственият интелект предлага много възможности в земеделието и една от тях е създаването на приложения, подобни на Doctor X Nabat, казва главният научен сътрудник на изследователската група проф. Хосел Луис Араус.

Приложението използва технология за дълбоко обучение за повишаване на скоростта и ефективността си. Изкуственият интелект ускорява функционирането, за да може фермерът да получи бърз отговор след зареждане на снимките.

Doctor X Nabat има алгоритъм, който е разработен на базата на използването на над 25 000 снимки на различни заболявания, абиотични стресове и дефицит на хранителни вещества. След като постави точна диагноза, то дава указание какви стъпки трябва да бъдат предприети.

За момента приложението е достъпно на английски език. Новата му версия ще поддържа още френски и арабски езици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Безплатно дигитално приложение разпознава болести и вредители

Автономен трактор за лозя и овощни градини

Как дистанционното наблюдение помага на пчелите?