Наричат го „Помощник на склона“, защото преодолява и най-стръмните склонове. Този автономен трактор е създаден да бъде в помощ на лозари и овощари. Зад него стои компанията PeK Automotive, а този, който реши да инвестира в закупуването му, ще има възможност да наблюдава работата му чрез мобилно приложения, информира Finance.si.

Роботът Дино плеви по 5 ха на ден

Автономният електрически трактор е замислен от Михаил Косткин, директор на Pek Automotive. Той е вдъхновен от автономно превозно средство за спасители, пожарникари, лесовъди и армията, разработено за първи път в Русия. След адаптиране на технологията за селското стопанство е създаден малкият трактор за лозя и овощни градини.

Електрическо задвижване, радари и изкуствен интелект

"Помощникът на склона" съчетава три технологии - електрическо задвижване, автоматичен радар и изкуствен интелект, използвайщ алгоритъм за разпознаване и адаптиране към непознати условия.  

Ние следим движението на трактора от разстояние, чрез мобилното приложение TeroAir, казва Сашо Кузмановски, маркетинг мениджър в PeK Automotive.

Тракторът вече е тестван в лозови насаждения във Випавска област и овощни градини в Посавска област. Вместо колела, той има вериги, което поставя центъра на тежестта му ниско и го прави стабилен по време на движение по стръмни склонове. Има вградени литиеви батерии, които осигуряват автономна работа до 14 часа. Максималната скорост, която тракторът може да достигне, е 10 километра в час. В бъдеще той ще разполага с мини метеорологична станция.

Благодарение на странични радари, "Помощникът на склона" поддържа оптимално отстояние от насажденията. Той не изисква GPS или други връзки за позициониране и автоматично движение.

Освен това този автономен електрически трактор може да изпълнява две задачи едновременно – например мулчиране и пръскане. Ако по време на работа, той срещне препятствие, собственикът му ще получи уведомление в специално мобилно приложение.

След приключване на работата тракторът ще изчака на края на лозето, а собственикът ще получи известие на своя смартфон с местоположението и отчет за извършената работа. Собственикът може също така да наблюдава трактора по време на работа през смартфон си.

Спестяване на време и продукти за растителна защита

С "Помощника на склона" лозарят се очаква да спести до 90% от работното време и доста от разходите си за продукти за растителна защита, тъй като може да наблюдава и контролира работата на трактора чрез мобилно приложение.

Серийното производство на трактора вече е в ход. Създадени са вече 3 машини, а обещаната цена е тя да е сравнима с тази на по-малък трактор за лозя.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Плуващ робот решава проблема със загубите на зърно в хранилищата

Ротационна доилна зала или робот - решението на един млад фермер

Това е най-големият агроробот в света