В резултат на партньорство, финансирано от Министерство на земеделието на САЩ (USDA), между Центъра за изследвания на светлината към Политехническия институт Ренселер, университета Корнуел и университета на Флорида, бе разработен първият „тракторен“ дракон, информира farmprogress.com.

Мега агропроектът, който ще увеличи доходите на хиляди фермери

Оборудването успешно се справя с брашнестата мана по ягодите, отглеждани във Флорида. Последващи разработки и по-точна дозировка доведоха до по-добър контрол върху брашнестата мана, отколкото при използването на традиционни фунгициди.

Тракторният дракон използва ултравиолетова светлина с висок интензитет в качеството на бактерицидно средство за борба с болестите по земеделските култури. Късите вълни на ултравиолетовата светлина повреждат ДНК-то в клетките на живите организми. Едноклетъчните гъби и бактериите с относително неголямо количество клетки са особено възприемчиви на това излъчване.

Бактерицидните ефекти на ултравиолетовата светлина са известни от столетие и се използват за унищожаване на патогени във водата и отоплителните системи, във вентилацията и климатиците, а също така за пастьоризиране на продукти като ябълков сайдер, без нагряване. Логично е да се предположи, че използването на ултравиолетова светлина при земеделските култури ще даде аналогични резултати, казва Ник Скинър, водещ специалист на проекта.

През 2017 г. екип от учени в сътрудничество с фермата Kinderhook Creek в щата Ню Йорк работи върху разработването и дизайна на „дракона“. С минимални разходи съвсем скоро той е конструиран. Собствениците на фермата – семейство Екхард, са известни с производството на сладка царевица и други овощни култури. Те се занимават с биологично и традиционно земеделие и с удоволствие се съгласяват да вземат участие в тестването на „дракона“.

Пазарът на агротехника стъпва на краката си

Какво представлява изобретението? Каркас за тесен или среден ред с висок клиренс, UV покривало с PVC завеси, електрически компоненти за блок от 5, 6 или 7 лампи, пердета и антивибрационна стойка.
Тестовете във фермата на семейство Екхард се провеждат конкретно в борба с брашнестата мана по тиквичките. За да се избегнат механизмите на възстановяване на ДНК-то на патогена, които се активират при дневна светлина, обработките се извършвали вечерно време. Така се намалявала необходимата доза ултравиолетова светлина. За максимална ефективност след всяка обработка трябвало да се осигури минимум 4 часа пълен мрак.

Нашата традиционна практика включва пръскане късно вечер, когато опрашващите насекоми не са на полето. С „дракона“ просто изчаквахме да се стъмни, казва стопанинът на фермата и глава на семейството Лари.

В нашите изпитания технологията се прилагаше с висок интензитет. Събрахме много данни за определяне на интензитета, скоростта и продължителността на лъчението, необходимо за борба с болестите, така че да не увредим растенията, допълва той.

Скинър отбелязва, че се препоръчват 200 джаула на квадратен метър в качеството на безопасна отправна точка за повечето култури.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производителите на земеделска техника понесоха шоков удар

Какъв комбайн да изберете през 2020 г.?

Любимата марка селскостопанска техника на германците