Как пчеларят може да разбере колко мед са произвели пчелите и в какво състояние са, без да посещава кошерите? През телефона си, разбира се, казва семейство Лендел от Украйна, пише украинският сайт ukurier.gov.ua.

Полезни приложения за смартфона на фермера

Семейството участва в международен проект, който обединява усилията на два отрасъла – пчеларството и информационните технологии.

Лендел имат над 200 пчелни семейства. Сред кошерите им има един, който се различава. Той е умен. Представлява иновация и е снабден с интелигентна електронна платформа, която предава данни за състоянието на кошера и пчелите в него с помощта на GPS. За да работи, не изисква постоянно присъствие на човек.

Показателите във вътрешността на кошера се предават към смартфон и са на разположение на пчеларя онлайн. Платформата дори няма нужда от зареждане. Тя използва като източник на захранване слънчеви батерии.

Експериментът с умния кошер стартира през 2015 г. В него вземат участие различни пчелари от Закарпатска област. Те следят как функционира иновативният кошер. Устройството на всеки час предава „новини“ към центъра, за да бъдат обработени. Събраните данни позволяват да се опознае още повече поведението на пчелите и да се повиши производителността им.

Не е необходимо да отваряте кошер, тъй като изображения във формата на графики постъпват на смартфона и се вижда всичко. Например дали има повече мед, или няма.

Такива данни се събират и от други интелигентни кошери, които участват в проекта. Всички те постъпват в център за обработка. Графиките се променят с всеки изминал час. Електрониката в кошера е програмирана да измерва температурата навън и вътре, нивото на влажност и теглото. Последният параметър позволява да се разбере колко пчели са донесли прашец и какво се е случвало в рамките на деня. В края на работния ден кошерът ще тежи с няколко килограма повече, което позволява да се определи колко нектар е събран, казва Мария Лендел.

Благодарение на тези данни може да се правят заключения за работата на пчелите, както и оценка за най-добрите места за разполагане на кошери. В Канада с помощта на технологията през последните две години всеки трети кошер дава по 65 и повече килограма мед.

На този етап умни кошери като този на Лендел има в Украйна, Полша, Германия и Канада. Те са общо 29 на брой.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Смарт кошер оптимизира производството на мед

Пчели изчезват в цялата страна 

Пчелари, готови ли сте за пролетта?