За 15-а поредна година "Сортови семена" - Разград проведе своя Ден на пшеницата на опитното поле край Кубрат. Представени са 42 сорта пшеница, ечемик и тритикале от всички световни селекции, включително българска, съобщават организаторите.

Учен: Очакваме засилен интерес към българската селекция!

По отношение на есенниците, това е най-специфичната година за последните 20, подчерта тя. Много тежка суша през есента, липса на зима, извънредно ниски температури в средата на март и последваща пролетна суша характеризират тази стопанска година.

На място посетителите можеха да разгледат различните представени сортове и кой как се е справил в тежките условия, както и да получат индивидуална консултация.

Ечемикът се държи отлично в стресова ситуация, посочи Йорданова. Той се завръща, за сметка на рапицата и други култури, като спрямо миналата година заема 15% повече площи.

Стопаните да разпределят риска и никога да не залагат на един сорт или една селекция, от каквато и да е култура, посъветва зърнопроизводителят. Трябва да се избере подходящото за конкретното поле и да се разпредели между по-ранна и по-късна селекция. Да не се залага на хита на сезона, защото година с година не си приличат. На различните полета и при различни агрометеорологични условия сортовете се проявяват по различен начин, добави още Йорданова. Колкото и малко да е стопанството, трябва да има поне три вида пшеница, съветва тя.