От тази година в продуктовата листа на Еуралис Семена влиза с летящ старт новият конвенционален хибрид ЕС Капело. Той вече се доказа на опитните полета като високодобивен и изключително устойчив на болести и стрес от засушаване, замраз и високи температурни амплитуди.

Голям потенциал за добив на рапица в Добруджа

В землището на село Краище в община Генерал Тошево, в полетата, обработвани от Стоян Стоянов, виждаме доброто развитие на хибрида, който е средноранен към среднокъсен, въпреки небивалата суша.

„На това поле с хибрида ЕС Капело предшественик е пшеница. Правени са два пъти дисковане, един път продълбочаване. Сеитбата беше на 10 октомври – малко късно, но веднага след това падна дъжд. Посевът поникна равномерно. Имаме две третирания есента. Едното е с фунгицид и инсектицид. Другото е само с инсектицид. Предсеитбеното торене е 25 кг/дка физически MP“, обяснява Мариян Михайлов – търговски представител на Еуралис Семена за Добрич и Силистра.

Напролет е торено още два пъти по 25 кг/дка физически амониев нитрат. 

„Отново имаме две третирания – първото с фунгицид и инсектицид, а второто е с инсектицид, фунгицид и листен биостимулатор. Към края на цъфтежа вече имаме добре оформени шушулки и развити странични разклонения“, показва нагледно Михайлов. 

Друг хибрид рапица на Еуралис Семена, който също се държи геройски в условията на тежка суша в Добруджа, е ЕС Моменто. Растенията са здрави, оцеляващи почти без влага в почвата. Тази устойчивост е много характерна за генетиката на френския кооператив.

„ЕС Моменто е конвенционален, среднокъсен хибрид. Развитието му на това поле е много добро, въпреки че влагата е оскъдна тази година. Около 200 л дъжд падна от 1 септември до средата на май. Семената са третирани с нов обеззаразител Лумипоза. Отново имаме много добре запазено растение без никакви повреди по стеблото и по листата“, гордее се с резултатите представителят на Еуралис Семена.
 

Повече за портфолиото на фирма Еуралис може да откриете на euralis.bg, както и от регионалните представители в страната.