Безспорно най-важната българска кулинарна дисциплина е рязането на сухо мезе на тънко. В това е категоричен майсторът-гастроном Ути Бъчваров и затова лично ще води първото у нас състезание по рязане на овчи суджук – първокласен деликатес, приготвен по традиционна рецепта. 
 
Надпреварата ще е на 24 май - първият ден на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир от 13.00 до 14.00 ч., а записването за участие ще е на място, непосредствено преди това. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

В състезанието може да участва всеки, независимост от пол и възраст, който вярва в своите умения. Дъските и задължителните остри ножове ще бъдат предоставени от Ути, който лично ще следи за качественото фино рязане и ще дава награди на най-добрите. Овчият суджук съдържат целия вкус и аромат на българската кухня и колкото  по-фино е нарязан, толкова по-добре се усещат вкусовете му, категоричен е кулинарният спец. 

В първия ден на събора от 11.00 ч. гастрономът тв водещ ще ръководи и традиционното състезанието по майсторско обезкостяване на агнета. Ути ще отчита скоростта и прецизността на участниците, които задължително трябва да използват собствен нож в разфасоването.

Веднага след това крехките мръвки ще бъдат вложени в голям празничен курбан. За да се подсили бульона в исполинския меден казан, заедно с месото от 5-6 агнета, ще се добавят печени кости от чевермета, над 100 връзки пресен магданоз и още толкова джоджен, по 100 кг лук и моркови, половин килограм черен пипер и изобилно количество чесън. Еднотонният празничният курбан ще бъде раздаден безвъзмездно за здраве точно в 14.00 ч.

Съборът на овцевъдите и тази година ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор. От 24 до 26 май край Петропавловския манастир ще има изложение на различни видове животни (овце, кози, коне тежковози, магарета, кучета и др.), селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството, био пазар, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, различни фермерски състезания, демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии.  

Дванадесетото издание на събитието ще предложи много фолклор, занаятчийско изложение, кулинарни демонстрации, етно атракции и възстановки, народни веселби, вечерни концерти, нестинари, хоротеки  и още много  емоции, забавления и преживявания.

Национален събор на овцевъдите в България си провежда ежегодно край Патропавловския манастир, област Велико Търново, от 2011 година. Форумът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.