Глобалният износ на пшеница възлиза на 41,2 млрд. долара през 2018 г., а България е 11-та в тази класация, пише financebg.com.

Зърнена реколта: Добивите ще бъдат с 30% надолу

Европейските страни са отговорни за над половината от експорта на пшеница в световен мащаб, с доставки в размер на 22.6 милиарда долара през 2018 г. или 54.8% от стойността на общото количество за планетата. Второто място е за Северна Америка с дял от 27.6% от глобалния износ.

Трети по континенти е Океания, където влиза и Австралия и на която се падат 7.5% от световните продажби на пшеница. На следващите места са съответно: четвърто за Латинска Америка (6.2%, с изключение на Мексико, но включително Карибите), петото за Азия (3.7%) и шестото за Африка (0.1%).

Най-големите износители на зърно от културата са Русия, Канада, САЩ, Франция, Австралия. България е на 4-то място в ЕС, на 6-о в Европа и на 11-о в света по този показател, сочат данните. Две поредни години – 2018 и 2019, България е на 11 място в света по износ на пшеница.

За 2018 г. специализираната интернет платформа worldstopexports.com, на базата на окончателни данни от Световната банка, показва, че страната ни е експортирала пшеница за 851.8 милиона долара, а пазарният й дял е 2.1% в световен мащаб.

От класацията става ясно още, че през 2018 г. българският износ на пшеница е увеличен с 22.3% спрямо предходната 2017 г. Наличността, която имаме към момента, е 1.7 млн. тона. Това може да задоволи всички вътрешни нужди на пазара за повече от една година. Прогнозите на Министреството на земеделието са, че тази година можем да очакваме реколта от 5 млн. т.

Пшеницата у нас беше силно ударена от продължителна суша и по изчисления на производителите, зърнената реколта ще е с 30% по-ниска от миналогодишната, но това няма да застраши зърнения баланс на страната.