Сложната обстановка на полето при зърнено-житните култури фокусира още повече вниманието към работата на селекционерите на пшеница.

Георги Радев: Иде жътва, но ечемикът побеля от сушата

Добруджанският земеделски институт събра на полетата си учени, земеделски стопани от Североизточна България, представители на агробизнеса, за да представи в реални условия развитието на различните сортове пшеница.  

Научният център е готов за предстоящата есенна кампания, заяви директорът доц. Илия Илиев.

Земеделските стопани ще имат на разположение базови семена от 14 сорта мека пшеница, 2 сорта ечемик, 5 сорта тритикале и 3 сорта твърда пшеница.

„Очакваме засилен интерес към нашата селекция, затова ще направим всичко възможно да имаме не само базови семена, но и сертифицирани семена първо размножение”, подчерта доц. Илиев.

За предстоящата есенна сеитба са подготвени общо 450 тона семена от зърнено-житни култури и още 170 тона първо размножение, уточни ръководителят на института.

При избора на сортове стопаните трябва да съобразят конкретните рискови фактори в дадения район, почвените условия, както и да вземат предвид какви са условията в периода на наливане на зърното, за да се избегнат високите температури и сухите ветрове в края на вегетацията. Това изтъкна селекционерът доц. Галина Михова.

Тя е основен автор на трите нови признати от ИАСАС сортове пшеница. Те се отличават с високопродуктивност и устойчивост на стрес. Работата на селекционера е насочена да отговори на изискванията на земеделските стопани и партньори на института за устойчивост на пшеницата на различните стресови фактори.

„Онова, от което няма да отстъпи нашият екип, е нивото на качествените показатели и тяхното стабилно проявление при различни условия”, отбеляза доц. Михова. 

В изпитание са още 8 сорта пшеница и ечемик, разработени от селекционерите на Добруджанския земеделски институт.