За една година бяхме постоянни в намирането на баланс на интереси, в преследването на това, което ни обединява, а не това, което ни разединява. Това каза по време на тържеството за първата година на Българската аграрна камара нейният председател Костадин Костадинов

“Това обединение стана и в точния момент - след поредица от кризи - природни, икономически, здравни, военни. Те поставиха земеделския производител в трудно положение. 

Българската аграрна камара е гарант, че гласът на българския производител ще бъде чут на национално и европейско ниво”, посочи Костадинов пред гостите на вечерята. 

Според него е много важно и БАК ще работи за създаването на закони, които да са в полза на земеделските производители, като приоритетни са Закон за аграрната камара и браншовите организации, Закон за арендата в земеделието, Закон за виното, Закон за пчеларството и др.

Събитието се проведе в столичен хотел и на него присъстваха много гости, включително и няколко земеделски министри. 

Настоящият ръководител на аграрното министерство - служебният министър на земеделието и храните Кирил Вътев сподели: 

БАК направи най-важното - да започне. 

Той отбеляза, че мечтае България да има една аграрна камара, която да бъде по-силна от министерството на земеделието. Заедно с това следва според Вътев да се създадат кооперативи по цялата агрохранителна верига, така че синергията да доведе до огромен пазарен успех. 

“Все още България не е развила този потенциял. Имаме възможност всички продукти на нашата маса да бъдат български. Започнахме да правим напояване, започнахме три важни закона, които са крайно необходими - и каквото и правителство да дойде, каквато и конфигурация на парламент да има, всички обединени ще можем да да прокараме закон за правилата на доставка по агрохранителната верига”, посочи Вътев.

Много важен закон и според него е Законът за аграрната камара и браншовите организации.  
“Той има изключително много противници и няма да е лесно”, добави министърът и допълни, че друг важен нормативен документ е този за кооперациите и кооперативити.

“Ние губим предимство на пазара от изключително мощни кооперативи. Има много модели, от които да се вземе пример”, посочи министърът и пожела много години ползотворна работа на Българската аграрна камара.

Седем бивши министри също изказаха своите поздрави към камарата. На вечерята присъстваха Мирослав Найденов, Румен Порожанов, Проф. Иван Станков, Проф. Димитър Греков, Явор Гечев и Васил Грудев. 

Водещи на събитието, на което се сервираха ястия с продукти, произведени само от членове на камарата, бяха Орлин Горанов и зам.-главният редактор на Агри.БГ Христина Василева, а след официалната част за доброто настроение се погрижиха Николина и Мария Чакърдъкови.