Инвестициите в производството и търговията с маркови вина през 2021 г. се оказа дори по-изгодно, отколкото капиталовложенията в злато. Това научаваме от последния доклад на британската платформа за търговия с вино London International Vintners Exchange (Liv-ex), пише rosng.ru.

New Holland показа новия си уникален трактор за лозя

В частност, индексът Liv-ex Fine Wine 100 се е покачил с 20,83%. Това е рекорд за последните 10 години. За година и половина отбелязва ръст и индексът Liv-ex Fine Wine 1000. Акциите на Британската фондова борса FTSE за вина се повишиха с 9,54 %, а промишленият индекс Dow Jones - с 14,43 % спрямо седмица по-рано. В същото време на пазара на злато е регистриран неочакван спад от 3,82%.

В списъка на най-привлекателните вина са френските. Безусловен лидер там е провинция Бордо, чийто дял на пазара в парично изражение за седмица скори от 25,8% до 31%. Преди всичко това е свързано с устойчивото търсене на розета.

Друг регион - Бургундия, отбелязва спад от 31,7% до 29,2%. Третото място се заема от Шампан, който бележи ръст с 2,3% до 14,3%.

Плавно френските вина се доготват от техните конкуренти в Италия и САЩ. В частност, тосканските намалиха дела си за седмица от 6,4% до 5,3%, пиемонтските са с 5,5% дял, а мериканските - с 6,4%.

Напитките от други страни заемат дял 4,6% или с половин процент по-малко спрямо седмица по-рано.

Създателите на Liv-ex отбелязват, че пазарът на вино е счупил всички досегашни рекорди, поставени eдва през миналата година. Причината за това са потребителите, които търсят качествено вино и за него винаги има търсене.
Друга причина е отмяната на митата за внос на вино от страните от ЕС в САЩ. Това не само върна предишната слава на френските вина, но и повиши търсенето им.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

За кои дейности ще се дават евросредства на лозарите?

Вижте предложената стратегия за лозаро-винарския сектор

Костадинов: Без инвестиции в земеделска техника няма рентабилност