Инфлация, галопиращи цени, несигурност, пандемия – това са все фактори, които правят земеделското производство все по-рисково. На пръв поглед инвестициите, които дадено земеделско стопанство трябва да задели, за да бъде рентабилно и да остане „над вълните“, изглеждат невъзможни. Сериозно перо от бюджета представляват средствата за закупуване на земеделска техника. 

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

„Зърнопроизводството беше извън подпомагането за земеделска техника по отношение на европейските програми, по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Зърнопроизводството не е приоритетен сектор и трябваше да се оправяме сами. Основният инструмент за закупуване на техника е преотстъпения данък, от който можем да се възползваме при определени условия“, коментира Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ.

„Трудно остават средства, но стопанства, които са работили през годините, използват премерения риск. Нашата специфика е такава, че не можем да не инвестираме, не можем да работим с остарели машини, а те се амортизират много бързо, те работят на открито, на полето“, допълни браншовият ръководител и категорично заяви:

„Без инвестиции в техника не може, няма как да работим без да заделяме средства за нови машини“

В Добруджа се използват едни технологии, в други части на страната – други, съобразени с климатичните и почвените условия. Всеки регион има своята специфика. „По мерките за подпомагане закупуването на машини с приоритет бяха например земеделските стопани от Северозападна България, докато Добруджа беше извън приоритетите и не участва в Програмата за развитие на селските райони“, уточни още Костадинов.    

На фона на новите цени на торовете, които вече са четири пъти по-високи в сравнение с година назад и повишените цени на горивата, се появи още един сериозен проблем – дефицитните или по-скъпи резервни части за земеделските машини. Сигнал за това подадоха земеделски стопани от Добруджа още през есента на 2021 г.

„Има сериозен недостиг на консумативи и резервни части. Това се дължи са големия скок в цените на стоманата!“, анализира Иван Балабанов, обработващ 16 000 дка в община Ген.Тошево. За една година стоманата скача от 550 евро/тон ва 1250 евро/тон, показват борсите. „Кризата в световната икономика и войната между Китай, Русия и Америка прави все по-трудно земеделието“, обобщава още младият фермер. По думите му още през 2022 г. част от кампаниите в прякото производство ще бъдат подложени на риск.